Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försummat klimatmål

Annons

Går det bra för företagen går det även bra för Sverige. Fler personer kan få jobb och mer pengar flyter in till statskassan för att finansiera gemensamma åtaganden, som till exempel kostnaderna för ohälsan.

Trots de uppenbara förtjänsterna av en sådan politik händer det inte speciellt mycket, förutom fagert tal och svepande löften som till intet förpliktigar.

Däremot införs, utan omsvep, nya pålagor på företagen, som nu senast i och med förslaget om medfinansiering av sjukpenningen för att få bukt med ohälsan.

Varför gör regeringen då så lite för att underlätta för företagen och företagarna? Svaret på den frågan finner man som så ofta i verklighetsbeskrivningen. Socialdemokraterna anser helt enkelt att de arbetar på bra och målmedvetet med att främja tillväxt och sysselsättning. Intrycket man får är att regeringen anser företagsklimatet vara rätt så behagligt i Sverige, för att inte säga gynnsamt.

Men det är inte bara oppositionen och organisationer som Svenskt näringsliv som är kritiska till regeringens politik.

Häromdagen lade Riksrevisionen fram en rapport, "Regelförenklingar för företag", som slår fast att regeringen gör för lite för att förenkla reglerna för företag. Detta trots att riksdagen uttryckligen och upprepade gånger har gett regeringen i uppdrag att prioritera det här förenklingsarbetet.

Visst, i rapporten konstateras att det har skett en viss ambitionshöjning, men den beror nog mest på att de här frågorna har fått en mer framskjuten plats i alla OECD-länder.

Simplexgruppen, den grupp på näringsdepartementet som sedan några år tillbaka granskar hur nya regler påverkar företag, kan i stort sett bara bromsa utvecklingen, inte minska regelbördan, skriver Riksrevisionen: "I stort sett saknas... permanenta resurser för att arbeta med gällande regelverk."

De tusentals och åter tusentals sidor lagar och regler som företagen ska administrera slukar enligt en uppskattning gjord av OECD häromåret 50 miljarder kronor, eller omkring 30 000 kronor per anställd och år. Det är tid och pengar som skulle kunna komma till betydligt bättre användning.

Om företagare slapp lägga ner flera timmar i veckan på att tolka svårbegripliga lagar och regler, fylla i blanketter och kontakta än den ena, än den andra myndigheten skulle det snart visa sig i sysselsättningsstatistiken. Så det är hög tid för regeringen att ta tag i detta försummade klimatmål.

ESBJÖRN JOHANSSON/SCANPIX

Mer läsning

Annons