Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskningsrådet och "kristallkulan"

Annons

I onsdagstidningen kritiserar Ronny Svensson i sin kolumn Dalarnas forskningsråds framskrivning av Dalarnas befolkningsutveckling till år 2050.

Vi har byggt våra framskrivningar på data om den historiska utvecklingen av födelsetal, dödstal och flyttningsrörelser. Vår fråga har varit vad som kommer att hända om den framtida utvecklingen följer hittills observerade mönster. Vi har inte använt någon "kristallkula". Vi har belyst vad som kan hända under olika noga specificerade förutsättningar.

Brev till ledarsidanRonny Svensson ägnar all sin uppmärksamhet åt frågan om den framtida folkmängden i Dalarnas kommuner. Men det är inte någon huvudpunkt i vår rapport. Fyra av de cirka 50 sidorna handlar om det. Rapporten handlar i stället om framtida strukturförändringar när det gäller länsbefolkningen som helhet.

Det säger sig självt att det inte går att säga något säkert om folkmängden om fyrtio år i en liten eller medelstor kommun. Enbart en företagsetablering eller företagsnedläggning kan innebära ett tvärt brott i utvecklingen. Men det går att säga en del om framtida strukturförändringar i ett större område.

Vi visar att vi snart kommer att ha fler män än kvinnor i länet, att andelen personer i arbetsför ålder är på väg att minska starkt, att antalet äldre i länet nu ökar i rask takt och att andelen unga minskar. Det vore mycket intressantare att få till stånd en diskussion kring dessa resultat än kring råa folkmängdsdata.

Vi värjer oss för att bli betecknade som "prognosmakare". Vårt syfte har varit att skapa underlag för en diskussion om vad som behöver göras i länet. Befolkningsframskrivningar är motiverade i detta syfte. Men, som vi skriver, de måste göras med ödmjukhet. De kräver insikt, även av läsaren, om både deras värde och begränsningar.

THOMAS ÖSTROS (S) KOMMENTERAR GÅRDAGENS FÖRSLAG FRÅN REGERINGEN OM UTFÖRSÄLJNING AV STATLIGA FÖRETAG. JOHAN KOSTELA CLAES HERLITZ BÅDA KNUTNA TILL DALARNAS FORSKNINGSRÅD

Mer läsning

Annons