Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskningen får lida

Annons

Forskningspropositionen behandlar den mest avancerade forskningen styvmoderligt. Vilket är alarmerande i en avancerad industrination, som Sverige dock fortfarande är. Ett tidens tecken på nedgång?

Regionala högskolor - inklusive den i Falun - i all ära. Spjutspetsforskningen, den som i bästa fall resulterar i både vetenskapliga landvinningar och kommersiellt betydelsefulla projekt och produkter, utförs inte vid lokala högskolor utan vid etablerade lärosäten som Chalmers i Göteborg och KTH i Stockholm med lång forskningstradition.

Att landets län och regioner vill ha egna högskolor är naturligtvis vällovligt. Men om utbildningsexpansionen sker lokalt på spjutspetsforskningens bekostnad, lurar en allvarlig fara. Forskningen vid regionala högskolor kan inte under överskådlig framtid bedriva det högkvalificerade forskningsarbete, som industrinationen Sverige absolut behöver.

Forskning och regionalpolitik är skilda ting. De röster, som ropar på ökade anslag till högteknologisk, för folkflertalet fortfarande obegriplig forskning, har betydligt svårare att göra sig hörda än de regionalpolitiska krafter som - givetvis i bästa uppsåt - kräver ökade resurser till lokala högskolesatsningar.

Detta kan fresta regering och riksdag att snedvrida fördelningen av forskningspengar till forskningens nackdel.

Lokala högskolor förväntas befrämja utveckling och sysselsättning regionalt. Och gör det förhoppningsvis också.

Den högkvalificerade undervisningen och forskningen vid fåtalet äldre universitet och högskolor däremot är livsviktig för industriell teknisk utveckling och sysselsättning i Sverige som nation.

Lokalt bortplottrade forskningsresurser hotar att bli en nationell fara, om det sker på högteknologins bekostnad.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons