Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäljning utan spärrar

Annons

För den som anser att ideologiska principer bör spela roll vid politiska beslut är detta inget problem. Men för ett parti där maktinnehavet blivit den enda bärande idén är perspektivet naturligtvis annorlunda.

När socialdemokraterna förskräckt börjat inse att en borgerlig regering tänker föra en borgerlig politik har deras utspel blivit alltmer desperata. Partisekreteraren Marita Ulvskog yrade ett tag om att de fyraåriga mandatperioder som socialdemokraterna varit med om att införa kanske borde kortas. Och nu är bitterheten så stor inför den förestående bantningen av statens egendom att man vill ta grundlagen till hjälp för att sätta käppar i hjulet för framtida försäljningar.

I tisdagens Dagens Nyheter föreslår fyra ledande socialdemokrater, däribland före detta vice statsminister Lena Hjelm-Wallén och nämnde Ulvskog "ett grundlagsskydd för offentlig egendom". En av de konstruktioner som föreslås är kvalificerad majoritet vid omröstningar i riksdagen, något som socialdemokrater tidigare ofta avvisat som inskränkningar av demokratin. Syftet är att se till att "tillfälliga majoriteter" inte "lättvindigt kan göra sig av med våra gemensamma tillgångar".

Vilken tillfällig majoritet man avser råder det naturligtvis inget tvivel om. En folkvald borgerlig regering är i socialdemokraternas syn endast ett tillfälligt avbrott i deras naturliga maktinnehav.

Därmed blir det legitimt att ta till grundlagen för att förhindra alltför stor skadeverkan innan den naturliga ordningen är återställd. Det visar på en enorm arrogans. Och som vanligt - tyvärr - på en besvärande liten respekt för våra grundlagar. De är till för att skydda grundläggande fri- och rättigheter och ställa upp spelregler för politiken.

Inom dessa områden kan spärrar och bromsar i beslutssystemet - av typen särskilda röstregler - vara motiverade. Men nu gäller det företagsförsäljning - inte författningsfrågor. Därmed borde grundlagen lämnas ifred i denna debatt. Och socialdemokraterna sluta att föreslå grundlagsreformer som de under sin egen tid vid makten - av påstått ideologiska skäl - varit helt emot.

Kritiken om att planeringsprocessen för försäljningen gått för fort och lättvindigt bör dock tas på allvar. Här får socialdemokraterna stöd från bland annat Riksrevisionen. Det är förståeligt att den nya borgerliga majoriteten är ivrig att genomföra reformer. Men om förändringarna inte i fortsättningen tillåts ta den tid som behövs är risken stor att maktinnehavet blir högst tillfälligt.

Mer läsning

Annons