Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnuft och rädsla

Annons

Enligt grundlagen kan en minoritet av riksdagsledamöterna driva igenom en ettårig bordläggning av ett förslag som gäller mänskliga fri- och rättigheter. Så skedde på torsdagen när riksdagen röstade om det omtalade FRA-förslaget.

Det bästa vore förstås om det fick vila i frid. Förslaget är nämligen att all e-posttrafik som går över landets gränser ska undersökas av ett program som reagerar på vissa ord. Meddelanden med misstänkt innehåll är tänkt att granskas ytterligare. I de grundläggande mänskliga rättigheterna ingår personlig integritet. FRA-förslaget innebär tveklöst en kränkning av integriteten.  

I kampen mot terrorism har världens demokratiska regeringar alltför ofta struntat i de mänskliga rättigheterna - vi har sett alltifrån fånglägret i Guantánamo till märkliga CIA-aktioner i Europa. Och Sverige är tyvärr inte förskonat. Varken nu under borgerligt styre eller tidigare under socialdemokratisk regim.

Lagstiftning som det nu vilande förslaget är tyvärr bara ett i raden. Försvararna menar att det är ett skydd för den demokratiska världen. Men om respekten för de mänskliga rättigheterna inte upprätthålls finns inte mycket kvar att försvara. Det vore bra om förnuftet segrade över rädslan nästa gång förslaget ska behandlas.  

Mer läsning

Annons