Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förkortade obegripligheter

Annons

Jag har funderat på att skaffa mig en så kallad hemmabio. Dock känns det inte bra att pensionera en tv som fungerar utmärkt trots att den har några år på nacken. Men jag har förstått att resten, högtalare och annat, går att koppla till den gamla trotjänaren.

Men hur ska jag kunna avgöra vad jag behöver?

Vad tror den kära läsekretsen om en JVC DR-M10 som klarar dvd-R, dvd-RW, dvd-RAM med DV-ingång (firewire), pal-progressiv med komponentutgång och som spelar MP3 och JPEG på cd-skiva?

Till detta kanske det skulle vara bra med en elegant receiver på 5x75 watt med inbyggda dekodrar för Dolby Digital DTS och Dolby Pro Logic2, RDS-radio samt en kraftfull, aktiv subwoofer?

När jag var liten var det 78-varvare. Sedan kom både ep, lp och singel. Efterträdaren cd är också bekant liksom dvd (tror jag) men sedan är det mesta grekiska. Hur ska en vanlig dödlig förstå vilka av alla dessa förkortningar som är nödvändiga för att få en bra hemmabio? Och vilka bokstavskombinationer är det som gör att den ena anläggningen kostar 1 990 kronor och den andra 9 900?

Förkortningsraseriet firar stora triumfer och jag gissar att den handlare som bemödar sig om att skriva ett lexikon har många kunder att se fram emot, i alla fall bland oss som tillhör 50+.

I hur många svenska hem finns det inte ett stort antal apparater vars ägare knappt klarar den dagliga hanteringen? Här ser jag framför mig en ny yrkeskategori. Tänk så många unga människor det finns som tycker att den enklaste sak i världen är en mobiltelefon. Och tänk så många det finns som kanske bara behärskar tre procent av vad telefonen förmår.

Och videoapparaten (även om den är utrotningshotad), dvd-spelaren, fjärrkontrollen, klockradion etcetera.

Om jag vore arbetslös och duktig på dylika apparater så skulle jag starta en firma och sedan genom operation dörrknackning erbjuda mina lärartjänster. Det är ju så mycket lättare att begripa när en människa av kött och blod förklarar, jämfört med en klepig och obegriplig översättning av en handhavandeinstruktion.

Mer läsning

Annons