Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhoppningar kom på skam

Annons

Vi som hade hoppats att landstingsdirektör Elsa Lundmark möjligen skulle föregripa en del av den politiska processen och ge oss något ord på vägen om den framtida sjukvården i Dalarna, hade närt en naiv förhoppning.

Vi fick oss nämligen inte mycket till livs när Lundmark talade i samband med onsdagens framtidsseminarium i Mora.

Eftersom konferensens tema var offentlig sektor som utvecklingskraft, låg det nära till hands att landstingsdirektören skulle lyfta på täcket och ge oss en möjlig bild av framtidens sjukvårdsstruktur i länet.

Men så blev det alltså inte. Elsa Lundmark valde att upprepa något de flesta redan visste, nämligen att den negativa befolkningsutvecklingen i Dalarna är ett stort problem för landstingets ekonomi och att hälsoläget präglas av en situation där allt äldre konsumerar allt mer vård. Att landstinget behöver både centralisera och decentralisera i vårdarbetet visste vi också tidigare, men det är möjligen en hoppfull nyhet att landstinget måste häva dagens anställningsstopp om några år för att möta kommande krav på ny personal när planerade pensioneringar genomförs. Nyanställningsperioden berör i varje fall åren 2007 till 2011.

Den bland konferensdeltagarna som hade räknat med en öppning i landstingsledningens syn på alternativa och kompletterande aktörer på Dalarnas sjukvårdsmarknad, fann heller ingen näring i landstingsdirektörens framtidsperspektiv. Tydligen tänker Elsa Lundmark i samma banor som den nuvarande politiska ledningen: Det är bara offentligt driven sjukvård som är aktuell på agendan, trots de enorma sparkraven (150 miljoner) och en allt stigande oro bland allmänheten både för läkartäthet och möjlighet att få del av sjukvården.

Entreprenörskap i offentlig sektor var emellertid en fråga som företagaren Per Eriksson från Sälen berörde under Moramötet. Han efterlyste en ökad lyhördhet för denna möjlighet och passade också tillfället att slå ett slag för en ökad tillgång på riskkapital på regional nivå. Eriksson menade att bankerna blir allt tuffare i sina krav på säkerhet och lanserade tanken på att Dalafonden utvecklas i riktning mot börsen.

Sälen-företagen slog för sin del fast att utvecklingen för Dalarna i mångt och mycket hänger på hur vi lyckas skapa jobb i småföretagen.

Det är i de små och medelstora företagen vi har både låg sjukfrånvaro och hög arbetsmoral. Dessutom känner de flesta stor arbetsglädje.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons