Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förenklande om Region Dalarna

Annons

Om de långsiktiga resultaten är det viktiga får man inte falla undan för provocerande angrepp där bedömningar av personer, organisationer och förmågor görs på ett lättvindigt och spektakulärt sätt. Därför är det inte särskilt mycket mer att säga om Ronny Svenssons inlägg den 18 oktober än att informationsbehovet om Region Dalarnas verksamhet tycks vara stort.

En inbjudan är därför att vänta från Region Dalarnas verksamhetsledare Sven Andersson. Han är sedan beredd att grundligt informera om uppbyggnaden av organisationen, vilka beslut som tagits och redogöra för den breda enigheten under vår 20 månader långa historia. Jag hoppas Ronny Svensson tar den chansen!

Region Dalarna har nått resultat i sin verksamhet i form av en lyckad lobbyism när det gäller den så kallade Salaproppen. Byggstart är nu beräknad till 2006. Ett nytt konsortieavtal för kollektivtrafiken, gemensam nämnd för samhällsbetalda resor, bred enighet kring tillväxtprogrammet och medel för olika regionala utvecklingsprojekt är andra resultat.

Sak samma gäller för prioriteringarna av väg- och järnvägspengar. Svensson är också välkommen på den järnvägskonferens i november som kommer att handla om såväl gods- som persontrafik i hela länet .

När det gäller handelsetableringar så är det Region Dalarnas uppfattning att gällande lagstiftning med PBL, plan- och bygglagen, ska styra och inget annat. Det vore helt fel av Region Dalarna att försöka lägga krokben för etableringar i enskilda medlemskommuner. Ingen medlem är beredd att ställa upp på detta. Vi har heller inga lagliga möjligheter till det.

Dessutom är det fortfarande länsstyrelsen som fördelar det direkta företagsstöd som kan gå till lanthandlare och andra, och inte Region Dalarna. Ronny Svensson måste skilja på vem som har ansvaret i olika frågor.

Region Dalarna styrs inte av någon enskild lokalpolitiker. I direktionen sitter varje kommunstyrelseordförande och en rad landstingsrepresentanter. Ronny Svenssons påstående på denna punkt är bara ett sätt att svärta ned och avge förklenande omdömen utan relevans.

Slutligen: Region Dalarna deltar inte i någon fotbollsmatch där det handlar om att vinna över någon. Samarbetet med länsstyrelsen fungerar utmärkt. Samarbete ger mer än konfrontation och försök att jaga upp osakliga stämningslägen. Vårt mål är att tillsammans med andra utveckla Dalarna.

PETER HULTQVIST

Ordförande i Region Dalarna, tillika kommunalråd i Borlänge kommun

Mer läsning

Annons