Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördel alliansen

Annons

den 17 juni 2006

Bilden förstärktes under partiledardebatten i riksdagen i förrgår, då statsministern upprepade budskapet om att socialdemokraterna går till val för att vinna egen majoritet i riksdagen, något som framstår som högst osannolikt när Statistiska centralbyrån (SCB) samma dag kom med beskedet att det aldrig tidigare rått en sådan jämvikt i väljaropinionen mellan de politiska blocken tre månader före ett val.

Från sitt hörn tvingas Göran Persson således begrunda dels att den blocköverskridande energiuppgörelsen inte längre har aktualitet, dels att han inte blir trovärdig i uppfattningen om att socialdemokraterna ska uppnå ett så framgångsrikt val att partiet självt kan sätta den politiska agendan efter den 17 september.

I Perssons omvärld framstår det övertydligt att socialdemokraterna, liksom nu, också under den kommande mandatperioden kommer att vara i händerna på miljöpartiet och vänstern i spörsmål som rör en eventuell regeringsbildning. Ur ett energipolitiskt perspektiv framstår därför alliansens rådrumspolitik som klarsynt i förhållande till vänsterkartellen som inte kan ge något gemensamt besked om energifrågorna före valet.

Parallellt med ökat förtroende i väljaropinionen för alliansen fortsätter socialdemokraternas väg mot valdagen att kantas av nya affärer. Förre bostadsministern Lars-Erik Lövdéns beslut att delta i omvandlingen av sin hyresrätt till bostadsrätt görs inte ostraffat när ens parti av ideologiska skäl intagit positionen att folk ska bo i allmännyttans hyreslägenheter. Affären Lövdén kommer förstås att glömmas under sommarbestyren, men ett parti som under lång tid förknippas med tveksamheter och som retar i de egna leden, kan i längden inte undgå att drabbas av motgång. Möjligen är SCB:s opinionsmätning ett varsel om att väljarna som bäst omprövar sina partisympatier.

Någon sådan rörelse går emellertid inte att konstatera i undersökningen av partisympatierna i Dalarna. SCB:s undersökning av partisympatierna för maj månad redovisar en fortsatt övervikt för det socialistiska blocket, 56,9 mot 40,4 procent. Undersökningen berättar om ett stabilt läge, där alla förändringar ligger inom felmarginalerna. Jämförelsen med undersökningen i maj 2002, då vi senast gick till val, visar dock på några intressanta förändringar.

Av de borgerliga partierna redovisar moderater och folkpartister ökat stöd medan centern och kristdemokraterna noterar en tillbakagång. Även socialdemokraterna, miljöpartiet och vänstern backar, socialdemokraterna mest, men inte i en sådan utsträckning att det blir någon maktförskjutning mellan blocken.

SCB:s frågeunderlag i länsundersökningen är blygsamt. Därför gör vi säkrast i att inte dra några långtgående slutsatser av det verkliga opinionsläget. Ett omdöme vi nog bör beakta också i analysen över den rikspolitiska lägesbilden.

Men valet blir grymt spännande.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons