Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föråldrad gudsbild

Annons

Brev till ledarsidan:

Det är beklämmande att läsa ett inlägg av detta slag, därtill av en präst. För vad hon säger är "död åt alla män i kyrkan", speciellt de heterosexuella. Och då ska det klargöras att hon menar Svenska kyrkan, även i Hedemora där hon är verksam. Men om utvecklingen inom Svenska kyrkan fortsätter som den gör nu, kommer den att dö ändå. Frågan blir vem hon ska skylla det på?

Den gudsbild som hon beskriver finns inom kyrkan, måste anses gälla även andra kyrkor än Svenska kyrkan. Gudsbilden, som hon anser komma från "ett krigiskt stamfolk, långt bort från vår egen tid", beskriver hon med orden "himmelsk, allsmäktig Fader på sin höga tron".

Det är bara att konstatera och djupt beklaga, att med detta har hon gjort en bekännelse som strider mot den trosbekännelse som är "hela kyrkans" trosbekännelse. Därmed medverkar hon till att klyftan mellan Svenska kyrkan och alla andra som ser treenigheten som Gud Fader, Gud Sonen och Gud, helig Ande, blir till en avgrund. En "helig, allmännelig kyrka", också den trosbekännelsen finns med, blir därmed också förnekad.

Det finns än en gång anledning att be med Matteus evangelium, kapitel 6 och vers 9: Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. En bön av Jesus själv.

JOHN-ERIK HENNERSSON
vikarierande pastor.

Svar direkt:

Inte ska John-Erik Hennersson oroa sig. Jag önskar inte alls någons död. Istället vill jag lugnande berätta att jag tycker väldigt bra om män och anser att alla behövs. Det jag kritiserar är den patriarkala könsmaktordningen där vissa människor anses stå över andra. Det är en struktur som jag tror de flesta människor i dag inte är betjänta av.

Varma hälsningar
Inga-Lill Örnerfors Modin

Mer läsning

Annons