Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet manar till uppgörelse!

Annons

Det har länge funnits en skiljelinje i synen på socialförsäkringar. Men nu när centern har bytt fot så finns en ännu större majoritet för ett system där arbetstagaren försäkrar sig mot bortfall av inkomst, vardagligt kallad inkomstbortfallsprincipen. Men i stället ser vi nya oenigheter, till exempel i inställningen till finansiell samordning mellan landstingen och Försäkringskassan. Folkpartiet vill att pengar som i dag betalas ut till sjukskrivna som väntar på vård, i stället ska gå direkt till landstingen så vård kan ges tidigare. Detta vill inte socialdemokraterna, av skäl som väldigt få kan förstå.

Under krisåren och i och med de eskalerande sjukskrivningarna de senaste åren har trygghetssystemen utsatts för stora påfrestningar. I dag är systemen nära kopplade till statskassan. Det är en olycklig modell. Trygghetssystemen bör i stället göras fristående, och fonder användas som stötdämpare i dåliga tider, menar Bo Könberg. Detta skulle leda till att försäkringstankens långsiktighet inte blandas ihop med statskassan. Och att avgifterna går in i försäkringssystemen och inte hamnar någon annanstans i statsbudgeten. Med dessa förändringar får vi "raka rör" i systemen.

Den generella välfärdspolitiken bygger på tanken att alla betalar via skatten, och att alla får ut av systemet när vi blir sjuka eller arbetslösa. Detta är en mycket viktig princip, som nu också har starkare stöd än på mycket länge bland partierna. Samtidigt är socialförsäkringar komplicerade saker. Mängder av detaljer, till exempel nyckeltal, ersättningsnivåer, bortre parenteser, basbelopp med mera gör att systemen kan vara svåra att förstå sig på. Och alla olika delar ger ett samlat intryck för den som betraktar dem från ett makroperspektiv, men systemen kan slå olika mot olika människor. En person kan till exempel ligga i ett inkomstintervall där det inte lönar sig att få ett jobb därför att olika bidrag räknas av ännu mer. Alltså krävs att trygghetssystemen hela tiden ses över och att systemen utreds alltjämt. En större reform skulle kunna baseras på principer om från statskassan fristående försäkringar, finansiell samordning och nuvarande modell med inkomstbortfallsprincipen och höga ersättningsnivåer.

Förhoppningsvis kan Bo Könbergs uppmaning få gehör. Om inte före valet så i alla efter.

Mer läsning

Annons