Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkmord i Sudan

Annons

Konflikterna inom Sudan är av gammalt datum och pågick redan för 36 år sedan, då den, som präntar dessa rader, reste och arbetade i landet.

Det handlar om motsättningen mellan arabisk och gammal afrikansk, men även fornkristen kultur.

Araberna invaderade landet söder om Sahara på 600-talet och underkuvade gamla riken med fornkristen kultur samt befolkningar med inhemsk, afrikansk religionstillhörighet.

Den angloegyptiska kolonialmakten delade senare upp landet i nya områden, vars gränser inte följde den afrikanska stamstrukturen.

Folkgrupper med problem att fördra varandra hamnade med tragiska resultat inom samma gränser, när kolonialismen avvecklades och Sudan blev självständig stat i början av 1950-talet.

Tragedin i Darfur har hamnat i skymundan för det flera decennier gamla inbördeskriget mellan nord och syd i det konfliktdrabbade landet.

Tiotusentals människor har dödats i Darfur och miljon befinner sig på flykt. En arabisk, beriden milis, diskret stödd av den fundamentalistiska regimen i Sudans huvudstad Khartoum, sprider skräck och fasa i hela Darfur.

Världsopinionen har liksom i fallet Rwanda reagerat segt och senfärdigt på tragedin, trots att elva år förflutit, sedan det stora folkmordet ägde rum. Beror det möjligen på att USA inte är inblandat i tragiken? Även FN:s säkerhetsråd har agerat lamt inför eländet och inte stramat upp sig till några kraftfulla och adekvata åtgärder.

Mer läsning

Annons