Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkbildartanken lever i Bjursås

Annons

Svaret fick jag redan utanför möteslokalen. Det var nämligen svårt att hitta en parkeringsplats. I Bjursås skola satt ett hundratal personer i spänd väntan på riksbankschefens syn på tillståndet i landet.

Jag är övertygad att få av besökarna åkte hem besvikna. De fick nämligen lyssna till en riksbanksföreträdare som både rosade och förmanade. Dessutom svarade han beredvilligt på de flesta frågor.

Som bekant tillhör Bjursås en av de få orter i landet som kan ståta med en egen bank, den välmående Bjursås sparbank. Och jag tror att Villy Bergström kände sig väl till rätta i miljön, eftersom han själv också är kund i en liten bank, Norrbärke sparbank.

Det är säkert en bra plattform för en riksbankshöjdare att ha känningar i småbankernas villkor. Därmed torde han också kunna identifiera sig med de många småsparare och småföretagare som utgör en viktig bas för de mindre bankernas vardag.

Nå, vad fick vi då lära oss av Villy Bergström? Jo, som en sann pedagog med ekonomiskt kunnande lärde han oss alla basfakta; om USA-ekonomins betydelse för världshandeln, om vikten av ett stabilt ränte- och inflationsläge och hur svårt det är att sia om den ekonomiska framtiden med den oro som fortfarande präglar den politiska världsbilden.

Vi fick också lära oss hur sammanhangen när det gäller löneutvecklingens betydelse för välståndet och att Sverige, trots en just nu stabil ekonomi, har långt att vandra innan vi åter hamnar i tätligan bland världens mest välmående länder.

Givetvis var det många Bjursåsbor som ville veta vad Villy Bergström tycker om ett eventuellt svenskt medlemskap i EMU, den europeiska unionen. Men han blev oss svaret skyldig. På politiskt maner målade han upp två bilder - en för och en emot EMU.

Tydligare var han när det gäller räntesituationen. Vi behöver inte frukta någon dramatik inom den närmaste tiden. Villy Bergström beskriver också läget som stabilt när det gäller inflationsmålet på två procent på årsbasis.

En annan sak jag lade på minnet var Villy Bergströms beskrivning av olika regioners betydelse för ränteläget i landet. Alldeles tydligt fick jag för mig att vi tvingas räkna in Dalarna i norrlandsligan när riksbankens direktörer sätter ut sina känslospröt för att pejla läget på landets konjunktur. Det är utvecklingen i Målardalen, Göteborg och Malmö-regionerna som bestämmer ränteläget.

Om Dalarna tillhör "konjunkturregionerna" det snackas om i riksbankens korridorer, hade säkert dalkarlen Villy Bergström gett oss sådan information på Bjursåsmötet. Nu blev hans tystnad, på den punkten, talande.

Också för riksbanken är Dalarna ett norrlandsproblem. Men banken i Bjursås är fortfarande en källa till glädje för befolkningen den betjänar.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons