Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på familjen hos kd

Annons

Leijonborgs kritik är dock befogad. Redan i våras kom uppgifter att Livets ord efter flera år av inre intriger nu kontrollerar kd-distriktet i Uppsala.

Men samtidigt får Leijonborgs utspel mer tolkas som ett svar på Alf Svenssons hårda ord mot folkpartiet, och nu senast mot centerpartiet, i familjepolitiken. Som bekant ställde kd ett ultimatum om att mittenpartiernas familjepolitik inte får genomföras om det blir en framtida borgerlig regering. Kravet väckte stor uppmärksamhet.

I grund och botten finns en ideologisk klyfta mellan socialliberala folkpartiet och värdekonservativa kristdemokraterna. Liberalerna menar att familjepolitiken är ett viktigt verktyg för att bättra på jämställdheten, en åsikt som inte delas av mer konservativt sinnade.

Men kd:s riksting kommer att handla om mycket annat än interna borgerliga taktik- och positionsmanövrar. Valbudskapen ska slipas och partifunktionärerna peppas. Det senare är Alf Svensson ypperligt duktig på, och i hans en och en halv timme långa inledningstal fick han applåder vid tjugo tillfällen.

Kristdemokraterna gjorde ett rekordval 1998 och fick 11,8 procent i riksdagsvalet. Partiet höjde sina siffror enormt de sista veckorna.

Därför är det lite märkligt att partiet lokalt i Dalarna visade försämrade siffror i den redovisning som SCB presenterade i förra veckan. I SCB:s material gjordes en jämförelse mellan november 2001 och maj i år.

I senaste Temo-mätningen landar partiet, nationellt, på dryga åtta procent och riskerar att bli valets stora förlorare. För några månader sedan klargjordes att Alf Svensson "hamnat i medieskugga", vilket kan förklara en del av nedgången. Men sannolikt handlar det också om att kd:s stora ökning i förra valet kan förklaras med många slentrianröster tack vare det enorma genomslaget under valspurten.

Under senvåren hade Alf Svensson ett gyllene tillfälle att ta kommandot inför valet. Riksdagsdebatten om homosexuellas rätt att ansöka om adoption, det borgerligas misslyckade försök att enas kring familjepolitiken och kristdemokraternas förslag om förändringar i fastighetsskatten har alla gett genomslag i nyhetsbevakningen. Men kd har tagit till storsläggan på ett sätt som kan ha skrämt bort väljare.

Partiet är i dag marginaliserat i riksdagen i såväl familjepolitiken som i frågan om homosexuellas rättigheter.

Och det kanske inte är så konstigt med tanke på den retorik och de hårda ord Alf Svensson valt.

Inför valet kan fortfarande mycket hända. Partiarbetarna har valsegern från 1998 i färskt minne och dessutom har medlemstillströmningen varit bättre i kd än hos de andra partierna under mandatperioden. Vi ska inte heller glömma att Alf Svensson är ett pålitligt vallokomotiv.

Mer läsning

Annons