Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flumskolans tid är snart förbi

Annons

Skolverket sänder nya signaler och bryter månget s-märkt tabun. Vad sägs om:

Betyg redan i sjunde klass.

Eller att det nuvarande förbudet mot "betygsliknande omdömen" vid utvecklingssamtal i lägre årskurser hävs. Från och med årskurs fem ska lärarna i stället uttryckligen vara skyldiga att underrätta föräldrarna om hur eleverna klarar studiemålen.

Vidare föreslår verket särskild koll på hur eleverna klarar kraven i kärnämnena svenska och matematik redan i andra klass.

I en radiointervju medgav Skolverkets generaldirektör Per Thullberg att förslagen är "politiskt känsliga".

Det tror tusan det! Den kravlösa flumpedagogiken har fortfarande många tillskyndare bland regeringspartiets skolpolitiker och hos partivänstern, även om avsevärd tillnyktring skett efter Ingegerd Wärnersson välförtjänta hädanfärd som skolminister för några år sedan.

Nuvarande skolminister Ibrahim Baylan meddelar diplomatiskt att regeringen redan är på gång med vissa förändringar i stil med vad Skolverket föreslår, men att han personligen är något tveksam till betyg redan i årskurs sju. Så uttalar sig en försiktig general med motstridiga opinioner i det egna partiet att hantera.

Skolreformer av samma typ som nu annonseras, har borgerliga oppositionspartier krävt länge. Framförallt folkpartiet med Jan Björklund som skolpolitisk banérförare har slagits hårt i dessa frågor och uppenbarligen vunnit terräng. Vänsterns idéer är på reträtt i skolpolitiken.

Sent omsider tvingas även det tröga, socialdemokratiska regeringspartiet inse nödvändigheten av en ny skolpolitik.

Bättre sent än aldrig. Flumskolans tid går förhoppningsvis mot sitt slut. Nya vindar blåser.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons