Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler Svenssons skapar tolerans

Annons

I dag inleds pridefestivalen i Stockholm, en festival som främst vänder sig till homo-, bisexuella och transpersoner (HBT-personer).

Sedan starten 1998 har Stockholm Pride vuxit till att bli en av Stockholms största festivaler och den största i sitt slag i Norden. Den färgar staden under en vecka i regnbågens färger i både bokstavlig och symbolisk bemärkelse.

I år fyller dessutom den internationella symbolen för homosexualitet, regnbågsflaggan, 25 år. Därför kommer en 230 meter lång regnbågsflagga att bäras av gay-studenterna under lördagens parad, som är festivalveckans höjdpunkt.

Förra året samlade prideparaden drygt 30 000 deltagare och nyfikna på stadens gator. I paraden manifesteras att HBT-gruppen är större än vad många tror, och att det inte är farligt med annorlunda personer och sexualitet.

För många är dock bilderna från paraden det enda de möter av så kallade HBT-personer och självklart kan då homo- bisexualitet uppfattas som något konstigt då de flesta klär upp eller av sig i paraden - men det är jämförbart med att tro att alla brasilianare är klädda som på karnevalen i Rio.

Stockholm Pride är med största sannolikhet en väldigt rolig festival för deltagarna och dessutom kryddad med allvar i form av seminarier och debatter. Men för att toleransen för HBT-grupper ska öka behövs snarare fler svenssonshomosar, eller kändisar som Eva och Efva eller Mark och Jonas, än parader med konstigt klädda människor.

Mer läsning

Annons