Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler rop på nyval

Annons

I Upplands Bro regerar 23-årige Mikael Höglund. Han sitter på sverigedemokraternas enda mandat i fullmäktige. Först "tillsatte" han alliansen som "regering" och sedan lät han denna regering sköta politiken genom den socialdemokratiska budgeten.

Nu samlas både vänster och höger för att åsidosätta Höglund som enligt både alliansen och vänsterkartellen struntar i de löften sverigedemokraterna gav i valrörelsen. Det skulle innebära 40 mandat mot den ende sverigedemokraten.

Men nyval är ingen lösning även om många skulle önska det i kommuner där sd är vågmästare. Den lösningen finns inte i den svenska författningen på lokal och regional nivå. Däremot är det möjligt att utlysa nyval till riksdagen.

Önskvärt vore att ansvarige ministern, Mats Odell, snarast utreder och lägger en proposition om en ändring i författningen så att det i framtiden blir möjligt med nyval även till kommun- och landstingsfullmäktige. Det har snart gått fyra månader sedan valet och i många fullmäktigeförsamlingar råder status quo. Det får inte bli fyra år av handlingsförlamning.(KRB)

Mer läsning

Annons