Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärmar sig Palestinierna från Arafat?

Annons

Utrikeskrönika

Ett av opinonsmätningens resultat har en närapå sensationell innebörd. Det visar sig att 48 procent av palestinierna stöder en konstitutionell reform som skulle förvandla Arafats nuvarande ledarposition till en ceremoniell post medan en nyupprättad statministerpost skulle bli fokus för den politiska makten. Detta innebär att hälften av folket är redo att Arafat blir fråntagen sin omnipotenta maktposition och de nöjer sig med att han förblir en symbol för deras nationella identitet.

Vid en intervju med dr Shikaki bekräftar han att de intervjuade var fullt medvetna om den revolutionerande innebörden av denna fråga. Han tillade att det stora stöd som detta reformförslag har fått är ännu mera överraskande med tanke på att amerikanare och israeler har förespråkat en dylik reform, vilket enligt honom förmodligen har minskat palestiniernas stöd för förslaget med några procentpoäng.

Också ur den direkta frågan om vem som stöder Arafat framgår det att hans stöd bland folket har sjunkit. I juli 2000, innan intifadan började samma höst, gav 41 procent sitt stöd är den palestinska ledaren, men nu har siffran sjunkit till 35 procent efter att Arafat nyligen, det vill säga. då han var i karantän i Ramallah hade nått en höjdpunkt på popularitetsskalan. Dr Shikaki är visserligen försiktig på denna punkt, för han gjorde inte någon opinionsmätning då. Han baserar dock sitt omdöme på olika, enligt honom, tillförlitliga indikatorer.

Orsaken till Arafats dalande popularitet Khalil Shikaki pekar på tre faktorer som han anser att ha påverkat denna utveckling.

Avtalet om Arafats återvunna rörelsefrihet som han anses ha accepterat på bekostnad av den honom närstående Shubaki och PFLP:s ledare Saadat som fängslats i Jeriko och likaså avtalet om Födelsekyrkan som ledde till förvisningen av 13 palestinier till EU-länder, vilket ansågs av många palestinier som en farlig legitimisering av rätten att utvisa palestinier från landet, även om de var anklagade för terrordåd.

En annan faktor är ett vitt utbrett missnöje med Arafat-regimens beteende under den israeliska militäroperationen i mars, varvid myndigheterna beskylls för likgiltighet beträffande folkets svåra situation.

En tredje faktor som enligt Shikaki minskat Arafats popularitet är den växande korruptionen som möjliggjort för Arafat närstående politiker att leva i ekonomiskt överflöd, vilket kontrastar ännu skarpare än tidigare mot folkmassornas liv i tilltagande nöd och misär sedan våldsvågen har börjat.

Stödet för fortsatta självmordsattacker mot civila israeler är ännu rätt högt, men har sjunkit sen december från 58 till 52 procent.

Mera uppmuntrande är att 70 procent av palestinierna stöder en försoning med israelerna efter ett fredsavtal baserat på en palestinsk stat, erkänd av Israel.

Hur placerar sig andra ledare på popularitetsskalan ? Marwan Barghouti med 19 procent ligger på andra plats efter Arafat, vilket är ett fördubblat stöd sedan december.

Dr Shikaki anser detta bero på hans ledarroll för Tanzim-gruppen, som har stått för en betydande del av terrorn under detta år.

Hamas ledare Ahmed Jassin har fått 13 procent, Saeb Erikat, aktiv palestinsk talesman, 10 procent medan Abu Ala och Abu Mazen som haft en viktig roll i Oslo-avtalet, ligger på botten med 2 respektive 1 procent.

Khalil Shikaki ser detta som ett bevis på att männen kring Arafat som följde med honom till Palestina från Tunis har förlorat folkets gunst till förmån för yngre ledare som Barghouti.

SMEMY KAHAN

Mer läsning

Annons