Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FFF är vid vägs ände

Annons

Staketen ska bort och konserterna ska framföras i redan etablerade lokaler som Kristinehallen, Dalarnas museum, Grand och Folkets hus. Även gruvområdet ska kunna bli en begivenhet samtidigt som FFF ska bli ett året runt-arran-

gemang.

Detta är några av de direktiv som politikerna skickar med till den grupp som under kulturchefens ledning ska arbeta fram ett nytt koncept för FFF.

Tankegångarna är tämligen luddiga. Det är svårt att se hur något konstruktivt ska kunna växa fram med de begränsningar som politikerna vill ge utredarna. Tanken på att lägga ut festivalen över hela året är befängd. Eftersom det är svårt nog att upprätthålla intresset under en vecka, hur ska det då vara möjligt att uppnå respons under tolv månader?

Det blir inte heller några nya pengar från Falu kommun. Den ekonomiska situationen i Falun är i stället sådan att den nya politiska ledningen överväger att höja skatten för att klara basverksamheten inom skola, omsorg och vård. Prioriteringen är lätt att begripa, men den kommer att ha ett pris när det gäller möjligheten att hitta en ny form för Falun Folkmusic Festival.

Det är naturligtvis lovvärt att politikerna bryr sig och i grunden har en positiv inställning till Falun som festivalstad.

Men med hänsyn till festivalens usla ekonomi och de sjunkande publiksiffrorna borde ansvariga också våga tänka tanken att ställa in festivalen i sommar och ge utredningsgruppen tid att fundera igenom ett långsiktigt hållbart koncept. Kanske är det dags att följa exemplet från Rättvik, där arrangörerna valt att anordna folklorefestivalen vartannat år.

Vi kan nämligen inte blunda för det faktum att Dalarnas kultursommar just nu upplever en allvarlig kris. De tre stora spelen har svårt att nå en ny publik, Musik vid Siljan är i ekonomiskt trångmål och egentligen är det bara Dalhalla som har vind i seglen. Den förliga vinden är resultatet av både goda publiksiffror och relativt generösa bidrag från staten och landstinget.

Det råder inget tvivel om att Falun behöver ett attraktivt sommararrangemang. FFF har varit långlivad, men i nuvarande form nått vägs ände. Som Vattenfestivalen i Stockholm gjorde för något år sedan.

Var sak har sin tid - nu gäller det för det "kreativa Falun" att hitta en ny plattform. Tidningen kommer att applådera de förslag som innebär en hållbar förnyelse av folkmusikfestivalen eller ett nytt arrangemang där folkmusiken utgör en grundbult.

Men stressa inte fram något hastverk. Bättre ett genomtänkt koncept än att satsa tid och pengar på ett upplägg som inte har långsiktighet. Därför är det ingen katastrof om FFF tar "time out" i sommar!

Mer läsning

Annons