Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Felaktigt påstående"

Annons

På ledarsidan den 18 mars uttrycks det oro för att folkpartiets stolta idéarv som bygger på både humanism och internationalism skulle vara äventyrat. Det påståendet är direkt felaktigt.

Folkpartiet var det första parti som tydligt tog ställning för en friare arbetskraftsinvandring till Sverige. Det beslut vi tog härom dagen fullföljer den linjen. Det handlar om att skapa ett bra regelverk som bibehåller och stärker det folkliga stöd som faktiskt finns för att välkomna människor från andra länder att komma hit och arbeta.

Vi hävdar en enkel princip: Den som kan försörja sig själv ska vara varmt välkommen till Sverige. Den grundregeln ska vara permanent och så snart som möjligt gälla lika för såväl gamla som nya EU-medborgare. Just nu är det inte tillåtet enligt EG-rätten att tillämpa den för medborgare från de gamla EU-länderna, men vi hoppas det ska bli tillåtet inom kort. Folkpartiet har redan tagit en rad initiativ i Bryssel för att införa ett försörjningskrav som gäller alla EU-medborgare. Men för att inte ens öppna för de risker som en statlig utredning pekat på, att pressen på svenska bidragssystem kan komma att öka i samband med EU:s utvidgning, tycker vi att det är rimligt att tillämpa principen gentemot de länder, där det är tillåtet.

Folkpartiet är det parti i Sverige som starkast engagerat sig för europeiskt samarbete. Inför valet till EU-parlamentet tycks de flesta partier huka inför den EU-kritiska delen av opinionen. Men vår plattform inför EU-valet är tydlig. Vi håller envist fast vid att EU behövs och på viktiga områden behöver bli starkare. Men val av välfärdsmodell och skattenivå ska fortfarande ligga på varje medlemsland. Därför är det viktigt att den som vill flytta till ett annat land inte omedelbart ska bli beroende av det nya landets välfärdssystem, för då framtvingas i praktiken gemensamma beslut också på det området.

Regeringen verkar bekymrad över att människor vill komma hit och jobba. Där har vi motsatt attityd. Sverige behöver fler som arbetar och färre som är bidragsberoende. Det är därför vi tycker att regelverket ska vara enkelt och välkomna alla som vill komma hit för att arbeta och försörja sig.

LARS LEIJONBORG

Mer läsning

Annons