Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Federalist? Javisst!

Annons

Argumentationens fokus ligger på att EU:s sak är vår, vi är européer. Nu, menar Göran Persson, att det är dags att föra in det svenska folkhemmet i Europa. Att exportera de socialdemokratiska värderingarna om bland annat välfärden, jobben, jämställdheten och öppenheten till övriga Europa.

Inte många ord ägnades åt vilken valuta svenskarna stoppar ner i plånboken - utan här var frågan vilken Sveriges framtida roll i Europa kommer att vara. Om vi ska vara ett land som finns med kring sammanträdesborden där besluten fattas eller inte. Och inte minst hur vi ska betraktas av de andra medlemsländerna.

Göran Persson har insett att den sista chansen att rädda över fler sympatisörer från hans eget parti till ja-sidan är att försöka få dem att förstå att den socialdemokratiska folkhemstanken kan realiseras via EU och valutaunionen. Utan Sveriges fulla deltagande i unionen kommer enligt Persson alla svenskar gå miste om den välfärd vi vill ha. Vad som stod på söndagsmorgonen i Dagens Nyheter skulle lika gärna kunna ha varit ett socialdemokratiskt valmanifest till ett riksdagsval. Med undantaget att överallt där det brukar stå Sverige stod det nu EU.

Göran Persson skulle förmodligen aldrig erkänna det, men hans artikel är federalistisk. Vad som står där är grundtankarna i federalismen, där nationsgränserna och nationaliteterna suddas ut allt mer. Svenska frågor blir europeiska och allt fler problem löses tillsammans med andra berörda nationer. Det är kanske otaktiskt för ja-sidan att gå ut och bli uttalat federalistisk, men faktum kvarstår, Sverige går oavsett om vi vill eller inte mot en framtid där vi blir allt mer integrerade med övriga Europa.

Arbetsmarknaden kommer att präglas av olika nationaliteter och gemenskapen mellan unionsmedlemmarna öka. Att den här typen av argument kommer fram i ljuset är inte en dag för tidigt, då de sätter eurofrågan i det stora perspektiv den förtjänar.

Det är precis som Göran Persson menar, euron är inte bara nya mynt i plånboken. Om hans argumentation plockas upp av nej-sidan kommer vi få se en eurodebatt som handlar om politik istället för pajkastning och konvergenskrav. Diskussionerna kommer att börja handla om de reella förändringar som Sverige kommer att gå igenom som fullvärdiga medlemmar i EU. Och innan det perspektivet på frågan fått sin rättmätiga plats i rampljuset kommer det inte gå att avgöra om det blir ett ja eller ett nej i folkomröstningen i höst. Göran Perssons nya vändning av debatten i söndags kan avgöra Sveriges framtid.

Mer läsning

Annons