Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fartblind bland miljarderna och ofattbara tal

Annons

Allra först ska jag tacka Odd Maad för att han har hört av sig. Han försäkrar att han inte har några problem i anglosaxiska länder. Detta med anledning av förra lördagens krönika då jag avhandlade betydelsen av egennamn. Fast lite fusk är det för "min" Odd hette Mad. Inte Maad.

Så till veckans sifferexercis.

Åtta miljarder ska ABB spara. Åtta miljarder.

Det har hänt något med antalet kronor. Under årets valrörelse rörde det sig aldrig om miljoner kronor. Det var alltid miljarder.

Hur mycket är en miljard? Ja, det flesta vet säkert att det motsvaras av tusen miljoner, 1 000 miljoner (1 000 000 000), men egentligen är det inte förståeligt.

Den 30 juni 2002 var vi 277 034 personer som bodde i Dalarna. Om ABB istället delade ut de åtta miljarderna till alla oss i Dalarna, hur mycket skulle då var och en kvittera ut?

Jag försökte med de tre miniräknare jag hade till hands, men ingen av dem klarade så många nollor. Jag gick till banken och där var det först lika illa men så småningom fick vi fram rätt siffra. Det är ju viktigt att den är rätt annars kommer jag att drunkna i brev och telefonsamtal.

Eller det kanske jag inte gör? Hur stora krontal kan vi klara att ta till oss?

Människor blir upprörda över de greppbara talen. Några hundratusen är lätt att ta till sig och även några miljoner. De går att sätta i relation till lön, hus och bilpriser. Om kommunen satsar några hundratusen på jippobetonade saker så brukar vän av ordning omedelbart reagera och tycka att det är bortkastade pengar.

Men om tidningens förstasida en dag kom med en braskande rubrik om att kommunen går 60 miljarder back, skulle förhoppningsvis kommunalråd och ekonomichefer reagera. Vi andra skulle nog rycka på axlarna.

Jordbävningar med tiotusentals döda går att ta in men börjar närma sig det ofattbara. För några år sedan var jag i Hiroshima. Där fanns en skalenlig modell över staden före bomben och efter bomben. Det gick inte att förstå.

Jag har aldrig varit på ett museum där besökarna var så tysta. Antagligen gick vi alla med hopsnörda halsar i någon sorts förtvivlan. Bomben exploderade 600 meter över staden och mellan 90 000 och 150 000 människor dog nästan omedelbart. Det kändes nästan ännu mera overkligt att lämna museet och komma ut i solskenet i det brusande Hiroshima som i dag är som vilken storstad som helst med omkring en miljon invånare.

Svårigheten att förstå stora tal har beskrivits på ett lysande sätt genom den gamla sägnen om mannen som gjorde kejsaren en tjänst.

Betalningen skulle bestå av två korn vete för den första rutan av schackspelets 64. Nästa ruta skulle ge honom antalet gånger sig självt, alltså fyra korn. Tredje fyra gånger fyra, det vill säga 16, och så vidare alla 64 rutorna.

Det verkar oskyldigt men så mycket vete finns inte i hela världen. Redan på den sjätte rutan visar miniräknaren på "error".

Når, hur var det nu då med ABB:s pengar? Jo, var och en av oss i Dalarna skulle få 28877 kronor och 32 öre.

Synpunkter? E-posta till karin@nyalt.se

Mer läsning

Annons