Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligare som död

Annons

Terroriströrelsen skulle utan vidare ha dödat Ariel Sharon om tillfälle uppstått. I krig dödar man ömsesidigt sina fiender. Krigets logik är sådan.

Hamas andlige ledare Ahamad Yassin var inte mer andlig än att han offentligt brukade hylla självmordsbombarnas urskillningslösa illdåd mot civila israeler och uppmana till kompromisslös utrotningskamp mot judarna.

Den till uppenbarelsen så bräckliga profetgestalten utgjorde med sin hatförkunnelse en veritabel fara för freden i Mellanöstern. Han och Hamas motsatte sig rabiat den politiskt alltför svage president Yasser Arafats inledningsvis tappra försök att åstadkomma en lösning med en palestinsk stat i fredlig samexistens med Israel.

Hamas har tillsammans med islamska jihad hela tiden saboterat freden, med självmordsattacker.

Arafats fredstrevare utpekades som förräderi mot den palestinska saken. Rädslan för Hamas och andra inflytelserika terrorrörelser avhöll den palestinske presidenten och PLO-ledningen från att stryka paragrafen om Israels utplåning från PLO-stadgan. Saken var faktiskt ett tag på tal.

Ahmad Yassin och Hamas har hela tiden varit ett av Arafats värsta politiska problem. Kanske det värsta. Äktheten i den landssorg som Arafat nu utlyst över terrororganisationens döde ledare kan därför betvivlas. Åtminstone för PLO-ledarens egen del.

Kriget har som sagt sin egen, för parterna ömsesidiga, logik. Logik och politik är emellertid skilda ting. Politiskt, taktiskt var det ett mycket svårt misstag av Israel att döda Ahmad Yassin. Den åldrige och svårt handikappade shejken var en farlig "andlig" ledare men ingen praktiskt aktiv gerillakrigare. Hamas operativa förmåga till nya terrordåd minskar på intet sätt genom hans plötsliga frånfälle.

Däremot uppiskas nu synnerligen starka hatstämningar mot Israel inom hela arabvärlden, ja runt hela jordklotet.

Möjligheterna till fred i Mellanöstern genom en tvåstatslösning, som nyss tedde sig ganska lovande, har grusats för lång tid framöver. Fredens fiender bland både palestinier och israeler har all anledning att jubla över måndagens helikopterattack som dödade Yassin. De gör det säkert också.

Oavsiktligt, eller kanske rentav avsiktligt, har Sharon och hans hökar nu skapat en palestinsk martyr - och ett hat, som under överskådlig framtid omintetgör den tvåstatslösning som både Sharon och Hamas hatar.

Hamas politiska makt och inflytande ökar nu enormt runt om i världen. Fredsvänliga palestinier, som hittills tagit avstånd från Hamas självmordsbombningar och övriga sabotage mot freden, faller nu till föga för opinionstrycket och nödgas i likhet med Yasser Arafat och PLO-ledningen betyga martyren sin vördnad.

Även här i Dalarna kan tendensen studeras. Den palestinska gruppen i Falun, som vi normalt uppskattar för ärlig och uppriktig vilja att mäkla fred mellan judar och palestinier, har länge uttryckligen tagit avstånd från Hamas terrordåd mot civila israeler. Nu faller även den palestinska organisationen till föga.

I ett färskt e-postmeddelande från den palestinska gruppen i Falun omnämns den döde terrorpredikanten som en av "de viktigaste palestinska ledarna".

Så uttryckte man sig inte på tvåstatslösningens tid.

JAMAL SADI/REUTERS

Mer läsning

Annons