Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får vi lov, Ringholm?

Annons

Sverige har sänkt momsen från 25 procent till sex procent på entrébiljetter till konserter, cirkus-, biograf-, teater-, opera- och balettföreställningar. Att titta på dans är alltså en verklig kulturgärning för Ringholm. Att själv dansa är inte det.

Det är inte musiken som bedömts. Det är dansandet.

Konsekvenserna av resonemanget blir, som ofta när det handlar om specialregler och skatter, lätt absurt, vilket vi kunde läsa om på kultur- och nöjessidorna i gårdagens tidning: Att betala entré för att lyssna på en konsert i Sammilsdal där Benny Anderssons orkester spelar är uppenbarligen, enligt reglerna, en kulturgärning som bör stödjas av samhället med lägre moms.

Men gå för tusan inte upp på dansbanan! Att dansa till exakt samma låtar, bedöms vara "vanlig kommersiell nöjes- och underhållningsverksamhet", enligt Ringholm.

Egentligen har det inget med genren att göra. Hårdrockskonserten med killarna i Dozer från Borlänge kan bli föremål för skattejurister. Killarna och tjejerna i hårdrockspubliken får se upp så att de inte tar för många danssteg! Hur är det med headbanging? Är det inte lite dans över det? Viftar publiken inte misstänkt mycket med händerna? Kan det vara förtäckt dans?

Ringholm tar inte någon hänsyn till att dansbandsmusik i högre utsträckning än mycken annan musik faktiskt bygger på att folk vill dansa - att det i mångt och mycket är dansbandsmusikens idé.

Som i fallet med spelmonopolet, som säkrar goda inkomster för organisationer som SSU och SAP utmärkt, anar vi också här ugglor i mossen. Ideella organisationer, exempelvis folkparker som traditionellt står nära arbetarrörelsen, har nämligen noll procents moms på ett dansbandsarrangemang, medan vanliga nöjesarrangörer får betala full moms.

Behöver dansmusik särskilt statligt stöd i form av lägre moms? Absolut inte. Dansbandsmusik är i många fall lika mycket big business som den mest kommersiella populärmusiken. Det finns många dansbandsmiljonärer i Sverige. Men det borde vara samma skatteregler för all kulturverksamhet.

För att komma ifrån de löjeväckande konsekvenser som dagens skatteregler har bör det inte finnas någon "fin" kultur med skattelättnader och "folklig" kultur med straffskatt. Kulturpolitiken borde bedrivas med ekonomisk hjälp till sådant som förtjänar kulturstöd, inte med skrattretande skatteregler.

Mer läsning

Annons