Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantastiskt initiativ men sorglig epilog

Annons

Vad händer med Dalhalla efter Margareta Dellefors? Det är väl egentligen den viktigaste frågan för framtiden efter onsdagsbeskedet om att styrelsen för Dalhallas produktionsbolag sagt upp sin konstnärliga ledare och Dalhallas upphovskvinna.

Jag gissar nämligen att det kan komma att ta mycket tid och kraft för styrelsen att få ordning i leden igen efter det som har hänt under de senaste två veckorna.

Det kan inte ha varit någon drömsituation för styrelsens ledning (läs Leif Svensson, ordförande) att avskeda den person som för lång tid framåt kommer att förknippas med Dalhallas existens.

Inte heller kan styrelsen förutse om Margareta Dellefors och de starka krafter som backat upp henne, tänker komma med något motdrag.

Bakom beslutet att skilja Margareta Dellefors från uppgiften som konstnärlig ledare ligger omfattande motsättningar mellan Dellefors och produktionsbolagets verkställande direktör, Håkan Ivarsson.

Ivarsson har, i Dellefors ögon, inte tillräckligt hävdat ursprungstanken med Dalhalla, nämligen att skapa en nationell utomhusarena för opera och annan kvalitetsmusik.

Ivarsson, från sin horisont, har bävat inför de kostnadskrävande operaföreställningarna och insett ett ekonomiskt behov av att skapa en plattform för en breddning av produktionerna.

Som jag konstaterade för några dagar sedan kan den uppkomna dramatiken och turbulensen bli till allvarlig skada för Dalhallas framtid.

Många starka viljor är involverade, känslorna är i svallning och samtidigt ska ett omfattande program genomföras under några intensiva månader.

Parallellt med detta pågår planering för nästa års verksamhet och jakt på sponsorer och andra finansiärer. Pallar produktionsbolagets verkställande ledning för en sådan arbetsbörda? Vem eller vilka vill sätta käppar i hjulet?

Både produktionsbolagets ledning och styrelsen för Dalhallas vänner har nu ett stort ansvar för framtiden. Det handlar om att samla styrkorna och så snabbt som möjligt bilägga de säkert energikrävande tvisterna under de senaste månaderna.

De viktigaste arbetsuppgifterna måste bli:

Vem tar över det konstnärliga ledarskapet?

Vem påtar sig uppgiften att bearbeta Dellefors inflytelse-

rika nätverk i operavärlden?

Hur ska det framtida nyckeltalet utformas så att Dalhalla blir en arena för både opera och populärmusik?

Skulle Dalhallas ledning misslyckas med att snabbt tona ner tvisten med Margareta Dellefors, finns risken att Dalhalla förvandlas till en regional folkpark, vars dragningskraft blir tämligen måttlig både här i Dalarna och framför allt när det gäller den nationella publiken.

Tanken hos Dalhallas ledning var att med pompa och ståt få avtacka Margareta Dellefors i sommar.

Nu blir det inte så. I stället har klyftan mellan Dellefors och ledningen lett till en sorglig epilog som ingen önskat.

Jag är i dag osäker om vi ser slutet på sagan Dalhalla eller om vi upplever inledningen på en ny och fortsättningsvis positiv utveckling.

För en lyckosam fortsättning krävs att det skapas ett gott samarbetsklimat mellan Dalarna och övriga Sverige.

Mer läsning

Annons