Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun står för dramatiken!

Annons

Allt tyder på att poströsterna kommer att avgöra om Falun, som enda kommun i länet, får ett regimskifte efter valet i går. Tack vare en stark socialdemokratisk valvind i riksvalet blev dramatiken i residensstaden större än någon kunnat ana.

Kommentaren

I avvaktan på det definitiva resultatet är socialdemokraterna vinnare och får regera tillsammans med vänstern och miljöpartiet. Om nu miljöpartiet vill göra gemensam sak med s och v?

I valrörelsen har miljöpartiet sagt att partiet går en egen väg - varken till höger eller vänster. Men jag är tämligen övertygad om att partiet vill vara med och styra i Falun om tillfälle nu ges.

Moderaterna och falupartiet gjorde ett långt sämre valresultat än vad jag, så sent som i lördags, förmodade. På samma sätt som socialdemokraterna hade framgång lokalt tack vare "draget" på riksplanet, drabbades moderaterna i Falun av tillbakagången på riksplanet.

I Hedemora blir det inte helt lätt att styra och ställa i det nya kommunfullmäktige. Både hedemorapartiet och ungdomslistan tar plats i politiken och det innebär att nio partier ska vara med och säga vad de tycker om Hedemoras framtid. Det är upplagt för en ny samling i mitten i Hedemorapolitiken för att det politiska arbetet inte ska gå i stå.

I Leksand, Rättvik, Gagnef och Säter fortsätter centern att styra. I de tre förstnämnda kommunerna med fortsatt stark ställning, medan den försvagats något i Säter.

Det mest remarkabla i kommunvalet är annars centerns fantastiska framgång i Mora. Jag är övertygad om att väljarstödet för centerpartiet beror på att nya namn kommit in i politiken. Många Morabor har röstat med centern i hopp om att de nya politikerkandidaterna ska kunna ge stabilitet och framtidstro åt politiken i norra Dalarna. Nu ska de nya politikerna upp till bevis!

Norra Dalarna sticker också ut på ett annat sätt. Jag tänker på att Sverigedemokraterna nu tar plats i kommunfullmäktige i Orsa.

Älvdalen är ett kapitel för sig. Här går både socialdemokraterna och centern tillbaka och det innebär att det kan bli en besvärlig parlamentarisk situation när det nya kommunfullmäktige ska börja jobba.

I Västerdalarna lyckades socialdemokrater och vänsterpartister behålla makten i både Malung och Vansbro, men i den sistnämnda kommunen torde valutslaget innebära ett ännu mer intensivt samarbete mellan centern och socialdemokraterna.

Landstingspolitiken ser ut att fortsätta med vänstermajoritet, främst berorde på moderaternas kräftgång, trots ett år av intensiv kritik av vårdköer och felprioriteringar av hur landstingets pengar används.

Sammantaget kan jag konstatera att den politiska kartan i Dalarna i stort är den samma som före valet. Det är i Falun som dramatiekn fortsätter ytterligare ett par dagar.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons