Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu Kuriren spär på politikerföraktet

Annons

Falu Kuriren har påbörjat en serie om väljarna och valet. Det är väljarna som ska sätta dagordningen - inte politikerna, sägs det.

Samtidigt har tidningen den 24 maj en ledarartikel med rubriken "Media hotar demokratin" baserad på en DN-artikel av två statsvetare som ifrågasätter medias sätt att rapportera de politiska frågorna.

Men hur är det med självkritiken, Falu Kuriren? Håller inte FK på att hota demokratin med att göra en stor poäng av att man måste skilja på politiker och väljare?

Är inte politiker också väljare, vanliga människor med dagliga kontakter med släkt och vänner, grannar och bekanta, med föreningar och organisationer och med massor av andra "vanliga människor", det vill säga väljare?

Tidningen säger sig vilja vara ute i kommunerna och pejla stämningen och säger sig under maj månad räkna med att träffa och samtala med cirka 600 människor.

Jag kan försäkra Falu Kuriren att jag på en månad också träffar cirka sex hundra personer: i föreningar, på gator och torg i min hemkommun, i kvällsmöten, i kyrkliga sammanhang, vid studiebesök, i olika organ och kommittér jag deltar i inom och utom partiet, att människor kontaktar mig som förtroendevald via telefon, brev, mail eller genom samtal på byn.

Bara i går träffade jag på det sättet ett 60-tal personer i min hemkommun.

Att försöka göra skillnad mellan väljare och politiker är ett sätt att ytterligare spä på politikerföraktet och därigenom undergräva fundamentet för vår demokrati: folkstyre genom partiväsendet.

Vi som är politiker har fått väljarnas förtroende att företräda dem mellan valen.

Granska oss gärna, såväl dem som styr som dem som opponerar. Men förtig inte vårt budskap!

Att tro att man enbart kan få fram sanningen genom att fråga väljarna ger inte hela bilden.

Visst är det viktigt att väljarna kommer till tals - den serien får gärna fortsätta - men sätt inte väljarna mot politikerna. Vi politiker företräder ju väljarna. Vi har fått mandatet av dem.

Ofta hör man journalister säga, att ni måste komma ut med ert budskap. Vad tycker ni egentligen? Svaret är att vi har massor av åsikter och program hur vi vill att samhället ska se ut.

Men om vi hela tiden förtigs, ingen journalist vill lyssna på oss, hur ska vi då få ut vårt budskap?

Tre exempel: vi sänder debattartiklar till tidningen. De tas inte in. Godtycke tycks råda. När Peter Hutlqvist,s, får stort utrymme om vårdköerna har vår landstingsgrupp för länge sedan sänt in en artikel i just den frågan. Dödstyst.

Men när det stora partiet talar då ger man röst åt det! Var finns avvägningen och rättvisan mellan partierna? Ska inte alla partier ha samma chans i ett val? Alla har inte råd att annonsera!

När vi bjuder in till presskonferens händer det mycket ofta att Falu Kuriren inte kommer. Det gäller såväl på regionalt plan som på lokalt plan.

När Marit Paulsen,fp, vår mest framgångsrika EU-parlamentariker, framträder på vårt förbundsmöte lyser Falu Kuriren med sin frånvaro.

Nej, kom inte och säg att vi inte ger massmedia tillfälle att informera om vår politik och våra evenemang. Men ni kommer inte. Jag har tröttnat på Falu Kuriren.

Öppna omgående en helsida för partierna så att de får torgföra sina förslag i olika frågor inför valet. Granska oss gärna, men låt oss komma till tals.

Annars uppmuntrar man missnöjespartier och populism. Och det kan väl inte Falu Kuriren mena? Eller..?

LARS WENNÅS

Lars Wennås (fp) är oppositionsråd för

folkpartiet i landstinget Dalarna

och kommunpolitiker i Rättvik

Se ledarkommentar

Mer läsning

Annons