Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fädernas kyrka - värd att bevara

Annons

Gefle Dagblad, liberal, förutspår på ledarplats ett snabbt medlemsras för Svenska kyrkan. Ja, anar vi rentav en liten inlindad förhoppning från den ärade Gävlekollegans sida?

Tidningen är lätt frustrerad över barndop, anbefallda för traditionens skull av inte alltför troende föräldrar.

Den purismen har vi lite svårt att förstå. Det har hittills gått alldeles utmärkt att tillhöra Svenska kyrkan även för den som saknar personlig Gudstro. Många svenskar vill av traditionella skäl förbli medlemmar, trots att de inte längre omfattar kyrkans lära. Vilket för övrigt inte alltid är helt lätt i vårt moderna tidevarv.

Vi ser inget som helst fel i ett sådant medlemskap av traditionella skäl. Många sekulariserade medborgare talar med uppriktig värme om "sin kyrka" i hembygden, där de döpts, konfirmerats, vigts, sett sina barn döpas och kanske följt vänner och föräldrar på den sista färden.

Det handlar om delar av vår historiska identitet.

Om Svenska kyrkan däremot började kräva religiöst engagemang och personlig trosbekännelse av sina medlemmar, skulle antagligen många begära sitt utträde - helt enkelt därför att de inte vill ljuga.

Samfundet skulle förvandlas till vanlig frikyrka - i allra värsta fall till högkyrklig sekt. Vilket Vår Herre, i mån av existens, förbjude!

I Sverige finns många socialt och kulturellt värdefulla samfund med frikyrkotradition. Men bara en folkkyrka. Slå vakt om den!

Mer läsning

Annons