Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket som exportvara

Annons

Fackföreningsfolk från Dalarna arbetar på att sprida fackligt kunnande i EU:s nya medlemsländer i Baltikum på andra sidan Östersjön. Som vi ser saken är detta ett både riktigt och viktigt fackligt engagemang. Av flera skäl.

Dels som uttryck för arbetrrörelsens och fackets gamla dröm om internationell solidaritet med andra länders arbetstagare. Sverige har gamla goda traditioner och avsevärt kunnande exempelvis vad kampen för arbetarskydd och mot barnarbete beträffar. Det är angeläget att det fackliga arbetet snabbt kommer i gång i före detta kommunistblocket, så att inte en rå roffarkapitalism, eventuellt med maffiainslag, kan etablera sig utan att möta motstånd från en vital fackföreningsrörelse med demokratiska ideal.

Saken har ytterligare en, måhända mindre ädel och mer självisk - men icke desto mindre angelägen aspekt. Henry Nilsson, primus motor i projektet, säger i en TT-intervju att han vill ha upp lönerna i Baltikum. Det är riktigt. Sverige bör överhuvudtaget i möjligaste mån exportera fackligt kunnande till världens låglöneländer. Dels för att arbetskraften även där så småningom ska få anständigt betalt för det jobb den utför. Dels för att låglönekonkurrensen är ett växande problem för svenska företag, som allt oftare frestas att flytta jobben utomlands.

Mer läsning

Annons