Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Euron och jämställdheten

Annons

V åra politiker har också bidragit till att Europaparlamentet antagit en resolution om att alla kvinnor innanför unionens gränser skall ha rätt att själva bestämma över sin reproduktiva hälsa. Och även om parlamentet inte har lagstiftande makt och vissa katolska länder har specialregler som säger att de inte behöver acceptera fri abort, så är det ändå ett stort steg framåt för jämställdheten. Precis som när Sverige lyckades få igenom att jämställdhet mellan kvinnor och män identifieras som ett av unionens mål i Amsterdamfördraget.

Att Europasamarbetet inneburit mycket positivt och att anslutningen till valutasamarbetets två första steg gjort landets skakiga ekonomi relativt stabil är dock något som Schyman och hennes efterföljare vägrar att inse. När det nu är dags för folkomröstning om euron dammar de nämligen av de nio år gamla argumenten.

Plötsligt är det euron som är det stora hotet mot alla kvinnors frihet. Från den yttersta vänsterkanten hörs domedagsprofetior om att den dag Sverige går med i EMU:s tredje steg så skulle alla kvinnor tvingas tillbaka till spisen och arbetsmarknaden raseras.

Ofta räds dessa nej-sägare inte heller för att använda direkt felaktiga argument. Ett av dessa är att den svenska regeringen vid ett införande av euron inte längre kommer att ha makten över skatte- och arbetsmarknadspolitiken. En ren och skär lögn. Penning- och valutapolitiken överflyttas till Europanivå, inget mer. Så länge Sverige inte låter budgeten gå med underskott kan politikerna besluta om 100-procentiga skattesatser och en massiv utbyggnad av den offentliga sektorn. Om de vill. Som tur är inser de som styr landet i dag vikten av att säkra inkomster innan man drar på sig utgifter.

Annat hade det varit om vänsterfeministerna hade fått bestämma. Sådana ignorerar debatten om hur landet skall kunna generera tillväxt och fokuserar på att kräva olika reformer.

När de argumenterar mot euron resonerar de på samma ofullständiga sätt. För dem spelar det ingen roll att en gemensam valuta underlättar för företagande och handel. Handel som betyder tillväxt och i längden innebär mer pengar till den offentliga sektorn. Att vi med eurons hjälp kan lyckas få i gång landets ekonomi så det blir möjligt att anställa fler människor i vården och ge underbetalda offentliganställda (kvinnor) högre löner är inte viktigt i deras världsbild.

Förhoppningsvis väljer många bort rödstrumpornas budskap. Om Sverige röstar nej till att vara med i EMU:s tredje steg innebär det också att vi förlorar i makt och inflytande. Hur kan det vara bra ur jämställdhetssynpunkt? I fall vi inte är med när ramarna för EU:s framtida ekonomiska prioriteringar läggs fast kommer det att bli svårt att kunna driva de frågor som vi här i Sverige tycker är viktiga. Som jämnställdhet, välfärd och familjepolitik.

Det är dags att nej-sägarna slutar stoppa huvudena i sanden och inser att det är viktigt att delta i eurosamarbetet. Inte minst för barnens och kvinnornas skull.

Mer läsning

Annons