Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU:s jordbrukspolitik slutet för dalamjölken?

Annons

Ingen mjölk från Dalarna i framtiden. Det kan i värsta fall bli följden av det förslag till ändringar i jordbrukspolitiken som EU-kommissionen lagt fram.

Frågan om dalamjölkens överlevnad handlar inte bara om våra bönders inkomster och överlevnad. Frågan är mycket viktig för länets turistindustri, för hur vårt landskap kommer att förändras och slutligen hur långt mjölken ska ha åkt innan den hamnar på våra bord.

Mycket är vettigt i det aktuella EU-förslaget. I dag får de bönder som producerar mest också mest stöd, även om det innebär att miljön tar stryk, djuren får lida och maten får sämre kvalitet. Att vi måste bort från de dumheterna har Sverige krävt länge.

Det nya förslaget vill också komma bort från dumheterna och i stället ersätta en stor del av det storleksbaserade stödet med stöd för miljöarbete, bättre djuromsorg och landsbygdsutveckling. Så långt går alltså förslaget Sveriges väg.

Men EU:s jordbrukspolitik är krånglig så det förslår. Det finns ett gammalt talesätt som säger att ingen förstår den förutom EU:s jorbrukskommissionär och denne är ett enda frågetecken.

Problemet med systemet är att om man ändrar så bara några få punkter, riskerar stora grupper att hamna i kläm.

Och de förändringar som nu föreslås ser ut att drabba just bönderna i norr, däribland Dalarna, extra hårt av den enkla anledningen att dessa bönder redan i dag jobbar på ett sätt som EU skulle vilja se att alla bönder inom Unionen arbetar efter i framtiden.

Har bondefacket LRF räknat rätt innebär de nu föreslagna ändringarna (inklusive ökningen av miljö- och landsbygdsstöden) till exempel att Dalarnas mjölkbönder kommer att få 37,3 öre mindre per kilo mjölk.

Ingen av bönderna i länet klarar en sådan inkomstminskning. Att tro att mjölken för oss konsumenter blir lika mycket billigare är inget annat än nonsens. I stället kommer Dalarnas mjölkbönder att slås ut samtidigt som mjölken i butiken blir dyrare och måste "importeras".

Inte nog med det. Trots nya stöd till landsbygdsutveckling och stöd till miljöåtgärder kommer dalalandskapet, grunden för vår fina turistnäring, att förslyas. Det finns ju som bekant inga bättre landskapsvårdare än kor, getter och får.

De dalabönder som trots allt överlever genom att till exempel i första hand satsa på att få fram kött får det också sämre. Detta eftersom de nya stöden för bättre djuromsorg utgår ifrån att denna djuromsorg förbättras. Problemet är att vi i Dalarna i jämförelse med andra EU-länder kommit så långt på området - även om vi har några enstaka djurhållare som både bondekollegor och myndigheter arbetar hårt med att få på rätt väg.

Med den lagstiftning och frivilliga åtgärder i omsorgen om djuren, som är rutin här i länet, kommer dalabönderna att få betydligt sämre stöd från EU än kolleger i andra länder som hittills slarvat grovt.

Nu är det väl ingen som tror att EU-förslaget kommer att bli verklighet i alla delar. Diskussionen EU:s jordbruksministrar nyligen hade i frågan visade tydligt att oenigheten är stor.

Just därför gäller det nu att inte bara den svenska jordbruksministern och LRF jobbar för att få rätsida på förslaget. Fler måste engagera sig. Vad som händer med dalamjölken angår faktiskt de flesta av oss.

Synpunkter: 070-398 74 49

rosa.golzio@falukuriren.se

Mer läsning

Annons