Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg i taget

Annons

Det finns som vanligt i Mellanöstern konflikten om vilken sida som egentligen började skjuta och var.

I fredags sköt Hizbollah raketer mot Sheeba-området som enligt Libanon är libanesisk ockuperad mark, medan Israel menar att det är en del av Syrien som Israel ockuperar.

Efter attacken i söndags hävdar Hizbollah och den libanesiska polisen att det var splitter från israeliska flygplan som i söndags fallit ner över landet. Israel ser det som en ren artilleriattack där en israel dödades och fem skadades. Natten till måndagen flög också israeliska stridsplan över Beirut där de genomförde en falsk flygraid, förmodligen för att sätta sig i respekt. Flygplanen spräckte ljudvallen vilket resulterade i en stor smäll som skapade panik bland invånarna.

Det finns inget tvivel om att läget i Mellanöstern är mycket ömtåligt. Men det är ändå ett steg på rätt väg att israeliska myndighetspersoner gått ut och sagt att landet inte kommer trappa upp striderna mot Libanon. För just nu finns det mycket som kan gå fel.

Muren runt Västbanken håller på att byggas, och nu har Israel avslutat den första etappen på 14 mil. Israel kommer dock stå under en viss press från USA som nu ger kritik för hur muren byggs. Den går för mycket över palestinsk mark, och nu överväger USA att dra bort lånegarantier på nio miljarder dollar.

Detta är väldigt positivt, om det ska bli någon fred måste även en vän av Israel tillåta sig att markera vad som är acceptabelt i processen.

Problemet i Mellanöstern är att det inte finns någon som är sansad. Båda sidor vill ha fred men är inte beredd att göra de saker som krävs. Syrien och Libanon måste kontrollera de militanta grupper som finns inom deras länder, men då måste Israel bli öppnare. Muren är inte en väg till ömsesidig tillit, lika lite som att palestinska självmordsbombare bygger på israelernas förtroende för palestinierna.

Detta för att det just nu inte finns en grund till varken tillit eller förtroende av det enkla skälet att de inte vill lita på varandra.

För många familjer har splittrats för att man ska kunna gå bortom sitt hat mot de skyldiga och jobba för fred. Därför är det extra viktigt att man tar ett steg i taget och inte skyndar fram.

För det handlar precis lika mycket om vad som händer inuti människornas hjärnor som vid förhandlingsbordet. Tyvärr är det ett faktum som glöms bort när man går med i kampen för fred i mellanöstern och skriker efter konkreta resultat. Först attitydförändring, sedan aktioner som i sin tur leder till en varaktig fred.

Mer läsning

Annons