Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett politiskt skolexempel

Annons


När länets socialdemokrater och vänsterpartister nu beslutat sig för att gå oppositionen (läs moderaterna) till mötes om de så kallade prio 1-bilarnas fortsatta existens, är det inget annat än ett beslut under galgen.

Tro mig! Utan ett val i september hade landstingsledningen fortsatt att förhala frågan och med utnötningsteknikens hjälp sett till att frågan sakta men säkert avförts från dagordningen.

Nu blev samma teknik och återupprepandets konst en moderat framgång! Befolkningen i Idre, Svärdsjö, Enviken, Bjursås, Grycksbo, Gagnef, Mockfjärd, Björbo, Gustafs, Säter, Skedvi och Fredriksberg kan också i framtiden förlita sig på snabb hjälp från räddningstjänsten när någon drabbas av akut sjukdom.

Landstingsstyrelsens ordförande Alf Johansson,s, som tidigare hävdat att prio 1-verksamheten är svår att försvara ur medicinsk synpunkt, backar och ställer plötsligt i utsikt att till och med ordna fram pengar så att räddningspersonalen får defibrillatorer som obligatorisk utrustning!

Vilket är fullkomligt rimligt. Varför ska jag som gäst på det stora hotellet i Stockholm känna större trygghet än om jag bor i exempelvis Fredriksberg?

På hotellet i Stockholm utbildas receptionspersonalen att rycka ut med defibrillator om någon gäst skulle drabbas av hjärtstopp, men i Dalarna har räddningstjänsten förvägrats att ha tillgång till sådan utrustning! Trots att personalen är välutbildad och synnerligen motiverad att utöka sin kompetens på sjukvårdsområdet. Dessutom finns räddningstjänsten på långt fler orter än ambulanssjukvården och kan således snabbt sätta in livräddande åtgärder.

I kommentarerna efter landstingsledningens nya synsätt läser jag att Alf Johansson motiverar sitt ställningstagande med att landstinget inte kan hålla på och långdra ett ärende när det rör sig om kostnader i storleksordningen 1,5 miljoner, samtidigt som landstinget har så många större och kostsammare frågor att ta ställning till.

Min stilla undring blir därför varför landsbygdsbefolkningens prioritering av verksamheter måste föranleda så många turer innan den vänsterledda landstingsmajoriteten inser det rättmätiga behovet av trygghet också för landsbygdens folk?

Nu är det formella beslutet visserligen ännu inte taget, men inget talar för att något politiskt parti kommer att resa nya hinder vid landstingsfullmäktiges nästa möte. Det hålls ju före valet...

Prio 1-ärendet kan tjäna som ett skolexempel på hur lokal politik kan fungera.

Länets socialdemokrater har grundligen misstagit sig på kraften i gräsrötternas förmåga att fortfarande kunna påverka politiken. Med hjälp av i första hand moderaten Rolf Gunnarsson i Svärdsjö har prio 1-frågan lyfts till en rättvisefråga mellan stad och landsbygd. Alf Johansson har varit ärlig och sagt att han tycker att det egentligen handlar om en "skitfråga". Men politiker kan inte alltid uppträda ärligt!(?) Det som var en struntfråga för Alf Johansson blev till en överlevnadsfråga för människor i landsbygden. De agerade också därefter. Och fick medialt stöd.

Nu står socialdemokraterna med byxorna nerdragna till knäna och tvingas erkänna att politik är att vilja. Det säger inte Rolf Gunnarsson. Det sade Olof Palme!

Mer läsning

Annons