Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett möte om makt

Annons

Ett genomgående tema här i Davos är frågan om vart makten har tagit vägen. Var finns makten? Vem har makten?

Några tydliga slutsatser i diskussionerna är: nationalstaternas makt och suveränitet fortsätter att urholkas, de globala företagen är de enda globalt tangerande organisationerna, kapitalmarknadernas kortsiktighet och anonymitet förstärks, frivilligorganisationer och nya sociala rörelser växer, Internet omorganiserar världen och ger den enskilde explosivt ökade möjligheter att påverka (bloggrörelsen) att få information, att skapa kontakter och affärer.

Makten, den etablerade makten, är på väg att bli mer maktlös. USAÕs fiasko i Irak bär syn för sägen. Lika lite som i Vietnam kunde världens starkaste militärmakt bringa reda och vinna över ett utvecklingsland. I Irak ligger makten hos löst organiserade sekter och grannstaters intervenering. Varken i Irak eller Afghanistan finns enkla utvägar ut ur träsklandet.

Denna nya situation av maktens maktlöshet gör det också svårare att lösa de gemensamma, globala problemen. Frihandelsförhandlingarna - Doharundan - har gått i stå. Motsättningarna mellan fattiga och rika länder syns i dagsläget olösliga. Men långt svårare blir det för världens länder att komma överens i klimatfrågan och om tillgången till energi- och vattenreserver.

Globala problem kräver globala lösningar. Jag blir mer hoppfull när jag lyssnar till en panel med sex ungdomar från olika delar av världen med drottning Rania av Jordanien i spetsen, än när cheferna för de största oljebolagen lägger ut texten.

Ungdomarna föreslår en "Global utbildningsfond" som utgår från att alla ungdomar skall få lära sig att se världen som den helhet den är. Vi måste, säger Yoo Sun Choi från Sydkorea, först och främst vara globala medborgare, samtidigt måste vi få ha privilegiet att tillhöra en lokal gemenskap.

Storbritanniens blivande premiärminister, Gordon Brown, gav initiativet ett passionerat stöd.

Nya krafter är på väg att fylla maktvakuumet. I det kommer Internetgenerationen spela en avgörande roll.

NIKLAS NORDSTRÖM, TIDIGARE SSU-ORDFÖRANDE, NU PR-KONSULT, TALAR OM MONA SAHLIN. BO EKMAN FÖRETAGARE, FÖRFATTARE OCH KOLUMNIST I TIDNINGEN

Mer läsning

Annons