Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett e-brev som gav kalla kårar

Annons

För någon vecka sedan var jag på den återkommande mammografiundersökningen. Det känns alltid lite obehagligt. Det finns ju inga garantier för att allt ska vara ok. En liten devis på väggen mildrade något obehagskänslan. Någon vid namn Kirsi Seliverstow har skrivit följande:

"Kul att nå’n visar intresse för mina bröst... även om det är mot betalning."

När kuvertet med resultatet sedan dimper ner är litenheten och några sekunder av ångest påtaglig. Men numera är skrivningen klar och tydlig. Inget onormalt hade upptäckts. Så fick jag andas ut även denna gång.

Det har skrivits mycket om hatet på nätet. Berättelsen i gårdagens tidning om 13-åriga Elin gav kalla kårar längs ryggraden. Elin har bytt skola på grund av mobbarna och nu föreslås också att familjen ska byta bostad men det hjälper ju inte. Hon förföljs av mobbarna på nätet.

Det utdrag ur ett e-brev som fanns i tidningen var bland det hemskaste jag läst. Jag undrar hur den unga människa som skrivit de raderna mår i själen och hur känns det att se sina egna ord i tidningen? Blir man ännu mer hatisk eller får det en motsatt effekt?

Nätets snabbhet är det stora kruxet. Här ges inte den möjlighet till eftertanke som papper, penna, kuvert, frimärke och brevlåda gav förr i världen. Det är bara att vräka ur sig. Det märks inte minst på det stora flödet insändare där många är otryckbara. Den som författat ett smaklöst utfall mot en medmänniska borde åtminstone läsa igenom alstret en gång till och känna efter hur vederbörande skulle reagera om han eller hon själv skulle få ett sådant brev.

Avslutningsvis återvänder jag till den 5 maj då jag efterlyste synpunkter på en Dalarnas kretsloppspark apropå att den dagen öppnade en kretsloppspark i Göteborg. Uno Lundback i Siljansnäs har hörsammade min maning:

"För tio år sedan fanns en del aktiviteter i Dalarna kring ämnet "ta till vara verkstäder, "Återbruket" och liknande i samband med ett ganska aktivt Agenda 21 arbete i kommunerna. Hur det ser ut i dag vet jag inte eftersom jag är dåligt uppdaterad. Jag håller med dig om att en kretsloppspark är en positiv idé. Själklart kan Region Dalarna åka på studiebesök till Göteborg men de borde först inventera vilka aktiviteter som är igång på det temat i Dalarna redan i dag. Dessutom borde ett geografiskt stort område som Dalarna ha fler än en kretsloppspark. Kanske inte en i varje kommun men det är en regional angelägenhet och krafterna borde samordnas för två kanske tre parker strategiskt placerade i länet. Allt behöver inte ligga i Falun/Borlänge utan kanske Mora och Hedemora skulle kunna vara två lämpliga platser."

Vad tycks om Unos tankar? Hör gärna av Er med synpunkter på både stort och smått.

Mer läsning

Annons