Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett allvarligt bakslag

Annons

²22 december

Det var den tidigare socialdemokratiske justiteministern Thomas Bodström som gav uppdraget till Agneta Stark att starta en utredning om den framtida polisutbildningen i landet. I samband med den borgerliga regeringens budgetarbete, då det slogs fast att det skulle bli en satsning på fler synliga poliser, började det ryktas om att alliansen ville bredda det utredningsuppdrag som Agneta Stark fått av den socialdemokratiska justitieministern.

I går besannades ryktena. Starks utredning avbryts endast några veckor innan den skulle ha lagts på regeringens bord. Frågan om den framtida polisutbildningen återförs till ruta ett.

Regeringen vill förstås inte tillstå att ett av skälen till att Starks utredning inte får fullföljas beror på uppdragsgivarens partifärg. Men med tanke på socialdemokraternas och moderaternas olika syn på polistillgång och andra frågor kring polisens roll, kan det inte uteslutas att detta är ett av motiven för att avsluta Agneta Starks arbete, just innan det skulle ha färdigställts.

Justitieminister Beatrice Ask (m) har gett den nye utredaren, länspolismästare Anders Danielsson i Skåne, ett brett mandat. Han ska utreda både form och innehåll i den framtida polisutbildningen och även granska dagens polisutbildning i fråga om antagning och rekrytering.

Men den mest intressanta frågan för dagen är vilka krafter och motiv som spelat en avgörande roll bakom beslutet att stoppa det arbete som Agneta Stark har lett och som tycktes var på väg att ge Dalarna ett välbehövligt tillskott av utbildningsplatser på högskolan.

Just nu surrar många rykten om motiven, men det är också viktigt att konstatera att hela regeringen står bakom förslaget att inleda en ny utredning och att uppdraget välkomnas i polisens fackliga organisation.

Tids nog lär vi få besked om anledningen till att regeringen stoppade Agneta Starks material och underlag för den viktiga frågan om utbildningen för poliser.

Med den kunskapen kan vi också bättre överblicka länets fortsatta möjligheter att vara med och konkurrera om den åtråvärda högskoleutbildningen till Dalarna.

I dag känns emellertid regeringens beslut som ett piskrapp. Riktat både mot utredare och Dalarna som utbildningsplats.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons