Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Esperanto kan förebygga främlingsfientlighet i världen

Annons

BREV TILL LEDARSIDAN

Den som skrivit ledaren "Kan esperanto frälsa världen?" (26 juli) visar med stor klarsynhet att han tillhör den grupp av människor som Sören Kirkegaard beskriver i citat 2 under rubriken "ELAKHETEN"...

Rubriken "Kan esperanto frälsa världen" innebär, att läsaren kan få intrycket att Esperanto har något med religion att göra, vilket är helt felaktigt. Språket skall vara politiskt-, religiöst-, etniskt- och köns-mässigt neutralt utan språklig tillhörig-het. Ludvig Zamenhof, språkets skapare, ansåg att mänskligheten behövde ett gemensamt andra språk vid sidan av modersmålen för att förhindra en kulturell likriktning.

Rädslan för det okända är en grogrund för främlingsfientlighet. Därför skulle även denna tendens minska mellan människor i världen.

Varför "vägrar esperanto ännu hårdnackat att motsvara förväntingarna".... Det är inte esperantospråket eller esperanto-rörelsernas fel att så är fallet. Felet ligger helt och hållet på så kallade Blinkebergare, det vill säga personer som inte tagit reda på fakta eller studerat esperanto och därför inte insett språkets möjligheter. Blinkebergare har fått namnet av den danske latinprofessorn Blinkeberg som lyckades stoppa införandet av esperanto som arbetsspråk inom Unesco. Han tyckte att de skulle införa latinet som arbetsspråk. Vid omröstningen föll förslaget för esperanto med en röst.

Från och med andra uppdateringen av Windows -95, finns Esperantoalfabetet med i mjukvaran, På Internetfronten finns det massor av Esperantoinformation. Det finns även olika kurser, ordböcker och böcker att hämta hem från nätet.

Under veckan 19-26 juli 2003 var det över 200 esperantoungdomar från ett 25- tal länder i Lesjöfors, de flesta i åldern 15-30 år. Temat för träffen var Al Libera Kulturo... för en fri kultur.

I månadsskiftet oktober-november 2002 var det 28 ungdomar (14 länder) från esperanto.org. och arbetade i skolans datorsal, varefter http://www.lernu.net kom till i esperantovärlden.

LENNART SVENSSON

Mer läsning

Annons