Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Hjelte: Besserwissrarna har fel om vedspisarna – farliga och ineffektiva uppvärmningsmetoder måste bort

Annons
Krönikören Erik Hjelte är Orsabo och frilansjournalist.

I början av året gick några medier ut med ”nyheten” att Boverket ville ”förbjuda gamla vedspisar och vedpannor”.

Det var i alla fall så många uppfattade det på så kallade sociala medier. Det tog inte många minuter förrän det utbröt ett oherrans liv på nätet och diverse självutnämnda experter, inte minst här i Dalarna, spydde galla över Boverket, dess personal och landets politiska ledning för detta oerhört korkade beslut.

Möjligen kokar det fortfarande i den digitala debattvärlden. Eller så har tyckarna faktiskt gått till källorna och tagit rätt på vad det egentligen handlar om.

Och då inser man omgående att detta var en gammal nyhet och dessutom felaktig.

Redan 2014 kunde man i till exempel en branschtidning för tillverkare av fastbränslepannor läsa om de nya EU-regler om vedeldning som Sverige skulle införa sommaren 2018. Dessa regler innebär att nybyggda hus som vill installera fastvärmepannor eller andra anläggningar för fast bränsle som ved, torv och pellets, måste installera godkända anläggningar som uppfyller EU-kraven. Det var för övrigt regeländringar som välkomnades av de företag som bygger anläggningarna.

I befintliga hus är det fritt fram att använda sin gamla spis eller vedpanna. Man får till och med sätta in en gammal, icke godkänd anläggning om man skulle vilja det.

Om det var de etablerade medierna som slarvade med fakta (vilket jag vid en kortare granskning kunnat konstatera att några gjorde) eller om det var läsarna/lyssnarna/tittarna som inte var tillräckligt vakna låter jag vara osagt. Det är lika illa oavsett.

Att vi förbättrar en urgammal uppvärmningsmetod är bara att applådera. Skulle man tro på de upprörda rösterna på nätet är vedeldning både miljövänlig och effektiv. Det är den inte - med gammal utrustning.

Vedeldning leder, enligt Naturvårdsverket, till att omkring 1000 människor dör i förtid efter att ha utsatts för utsläpp.

Skulle vi acceptera värmeverk som släpper ut förbränningsgaserna orenade? Räck upp handen den som inte tycker det är bra att nya bilar fått bättre avgassystem.

I sak är väl detta en informationshantering som gått fel och som medierna får ha som tankeställare. Det går att rätta till och att vara bättre i fortsättningen.

Vad som oroar mig mer är den tilltagande besserwisserattityden som jag möter i nätdebatten; alltså att ett aggressivt tyckande utan faktabakgrund breder ut sig allt mer.

LÄS ÄVEN:

Carl-Oskar Bohlin (M): Absurt att förbjuda nyinstallation av vedspisar – och samtidigt betona vikten av höjd krisberedskap

Jag tvivlar på att många av de som i dag kastar ur sig det ena och det andra, skulle vara lika kategoriska i ett samtal öga mot öga i det offentliga ljuset. Den nya tekniken innebär att allt mindre av våra vardagsrutiner utförs mellan människor. Det är en sorglig utveckling. Tekniken är bra till mycket men när den används till att döda ett konstruktivt samtal, är vi på fel väg.

Erik Hjelte

Mer läsning

Annons