Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enda vallöftet spricker

Annons

Det blir inga höjningar av taket för föräldraförsäkringen den 1 juli i år. Som ett troll i solen ser nu Göran Perssons enda vallöfte i en intetsägande valkampanj ut att spricka.

Pressade småbarnsföräldrar pusslar med sina privatekonomier för att få det att gå ihop. Par som överväger att skaffa barn avstår eller skjuter upp frågan tills de har råd och är tillräckligt etablerade på arbetsmarknaden. Snittåldern på förstföderskorna har stigit väsentligt.

I praktiken innebär det stora ekonomiska uppoffringar att skaffa barn och samhällets signaler är absolut inte tillräckligt barnvänliga.

Göran Persson låter sig gärna fotograferas på BB-avdelningar men gör i praktiken inget för att förbättra för nuvarande och blivande småbarnsföräldrar som gärna skulle skaffa barn och/eller stanna hemma längre med sina små om de bara hade råd.

Regeringens inkomsttak för vad som är föräldrapenningsgrundande drabbar enskilda par och särskilt glesbygden. Detta för att människor i fertil ålder gärna flyttar dit stimulerande arbeten finns och bildar familj där.

Högskolan Dalarna är nettoexportör av ung kompetens (och dessvärre också fertilitet). I inflyttningen till länet väger äldre personer över. I längden en omöjlig ordning.

På stora orter lockar stora arbetsgivare som förstått att det är en fördel i konkurrensen om kompetens att kunna erbjuda kompletterande föräldraersättning.

Sådana ambitioner har, pinsamt nog för Persson, regeringskansliet där de anställda får 90 procent av lönen när de är barnlediga. Utan tak. Så borde det vara för fler än dem som jobbar direkt under statsministern.

Mer läsning

Annons