Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En väckarklocka för hela världen

Annons

den 27 februari 2006

Fortfarande finns inga tecken på att sjukdomen kan smitta mellan människor, utan bara från fågel till människa. Därför finns fortfarande inga skäl för privatpersoner att vidta åtgärder.

Minnena från när viruset sars spreds över världen för ett par år sedan och orsakade hundratals dödsfall och tusentals smittade i många länderrunt om i världen är fortfarande tydliga.

Bland de hårdast drabbade länderna återfanns Kina och Kanada. Trots att de ligger enormt långt ifrån varandra rent geografiskt, innebär dagens täta flygtrafik att smittan kan spridas mellan de båda länderna inom ett dygn.

Smittsamma sjukdomar är verkligen inget nytt i mänsklighetens historia, snarare tvärtom. Med utveckling och civilisation har de minskat markant allt eftersom hygien och mediciner förbättras. Men med ökat resande har det blivit i stort sett omöjligt att isolera ett utbrott annat än om det sker i otillgängliga trakter.

Därför behövs en mycket god beredskap för att kunna hantera och minimera effekterna av smittspridning, oavsett vilket virus det gäller.

När det gäller fågelinfluensa har det hittills varit relativt lätt att se till att människor inte smittas i större skala. Det betyder inte att effekterna av smittan är försumbar. I flera länder har miljontals fjäderfän inom tvingats avlivas och brännas för att stoppa smittan. Enskilda näringsidkare har liksom hela branschen drabbats oerhört hårt av masslakter och försäljningsnedgång.

De ekonomiska förlusterna på grund av fågelinfluensan har redan blivit enorma och många människor har helt förlorat sin födkrok för lång tid framöver.

Samtidigt finns det sjukdomar som drabbar mänskligheten långt hårdare. Den smygande katastrofen i Afrika där över 30 miljoner människor som smittats med hiv/aids väntar fortfarande på ett botemedel är kanske det tydligaste exemplet. Utöver det dör varje år tiotusentals barn i okomplicerade sjukdomar som det redan finns mediciner och vaccin mot. Detta är i dagsläget mer brännande att ta itu med.

Ökade resor och mer internationell handel binder länderna samman. Den nya världsordningen med fler kontakter på samhällelig så väl som på individnivå ställer nya krav. Kanske kommer fågelinfluensan att få förödande effekter också för människors hälsa på sikt. Kanske kommer den att klinga av.

Det som däremot går att säga säkert är att det kommer att dyka upp liknande situationer och nya virus i framtiden. Då vill det till att myndigheterna har dragit lärdom av tidigare erfarenheter och har en plan för att hantera de nya hoten.

CHRISTERGRUHS

Mer läsning

Annons