Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stad som inte skräms

bland blir plats och tidpunkt både symbolisk och surrealistisk. Under vårens varmaste fredag så här långt vandrade jag längs Themsen upp mot Big Ben och parlamentet och svängde vid Westminster Bridge, samtidigt som döden och skräcken fanns på Drottninggatan i Stockholm.

Annons

Det var på bron som den 52-årige Khalid Masood körde ihjäl fyra personer och sedan fortsatte med att knivskära en polisman till döds för bara några veckor sedan. Masood, som var konvertit efter en fängelsevistelse, sköts till ihjäl i samband med attacken. Tidigare var Masood granne i Luton med terroristen Taimour Abdulwahab, som sprängde sig själv till döds i det terrorattentat på Drottninggatan som misslyckades 2010.

Men i fredags misslyckades inte terroristen på Drottninggatan, och händelsen i Stockholm var jämte Trump och Syrien den stora nyheten i de brittiska tidningarna i helgen. Både Financial Times och Daily Telegraph toppade, medan tabloiderna The Sun och Daily Mail hade det på ettan, men inte som huvudnyhet.

Londons borgmästare Sadiq Khan skickade en hälsning till Sverige genom att säga att London delar "en järnvilja med folket i Stockholm, att vi aldrig kommer låta terroristerna att segra". Och är det något som kännetecknar just London är det Keep Calm and Carry On. Blitzen under kriget, IRA:s bombkampanjer, terrordådet 2005 och nu senast på Westminster Bridge.

Även om stockholmarna, likt londonborna, visat kyla, medborgaranda, tillit och mycket kärlek i prövningens stund är det svårt att se att terrordådet inte får konsekvenser för svensk politik. Det som inrikesminister Anders Ygeman väljer att ta fram kommer troligen inte ha problem att gå igenom. Räkna med att att vi snart får se testballonger kring att kriminalisera medlemskap i terrororganisation och förslag på hur EU-domstolens nej till datalagring ska justeras, samt att trycket kommer att öka på nätjättarna att göra något åt hatmiljöer på nätet.

För det finns ingen säkerhetspolis i hela världen som kan skydda sig mot en ensam gärningsman som radikaliserats i sin ensamhet. Troligen är förslag som att ge polisen rätt att installera hemlig övervakning i datorer ännu för magstarkt.

Men två saker kan regeringen tacka sin lyckliga stjärna för. För det första att den misstänkte inte är Syrienresenär och för det andra att dessa frågor inte längre ligger på Alice Bah Kunkes bord. Men det räcker inte med tur.

Välutbildad poliskår som är samövad med andra myndigheter och en befolkning med varmt hjärta, kallt huvud och vaksam blick gör det lättare att hålla lugnet och fortsätta med vardagen.

Fråga London om ni vill veta.

Blommor utanför parlamentet i Londed efter terrorattacken den 22 mars i London.

Mer läsning

Annons