Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skatt på reträtt

Annons

Kanske - låt oss säga förhoppningsvis - är skatterealisternas skara på frammarsch inom samtliga politiska läger. Goda tecken finns.

För ett tag sedan varnade således förre LO-ekonomen PO Edin för att förmögenhetsskatten bromsar tillväxten och därför på det hela taget gör mer skada än nytta.

Edin kan svårligen misstänkas för större högersympatier.

Frågan är het. Igår överlämnade Egendomsskattekommittén sitt betänkande till finansminister Ringholm. Vad händer nu?

Regeringen tycks intresserad av möjligheten att begränsa den sammanlagda förmögenhetsskatten för huvudägare i börsbolag med ett hållbart "skattetak".

Moderaterna, som eftersträvar rollen som oppositionsledande, vill helt frejdigt slopa såväl förmögenhets- som fastighetsskatten. Detta ligger förövrigt i linje med moderaternas traditionella skattesyn.

Övriga borgerliga partier positionerar sig någonstans i landskapet mellan regering och moderater.

Förmögenhetsskatten kan bli en viktig, kanske avgörande mobiliseringsfråga för den borgerliga oppositionen i nästa valrörelse, om Göran Persson inte ser upp.

Detta gäller särskilt om den impopulära fastighetsskatten skulle hamna på tapeten. Den skatten får stundom minst sagt otrevliga konsekvenser för så kallat "vanligt folk" i modesta ekonomiska omständigheter,

Många ruggiga historier har berättats om fattiga pensionärer, som tvingats flytta ifrån sina småhus i skärgården och annorstädes, till följd av stadigt stigande taxeringsvärden även för ganska enkla bostadshus i attraktiva lägen.

För Göran Persson gäller att få bort den sortens ohemula yttringar av förmögenhetsskatten, som slår mot "vanligt folk". Samtidigt måste regeringen behålla de skatteeffekter som påtagligt drabbar de förmögna. Ty vänsterpartisterna måste hållas vid någorlunda gott humör, så att de inte avbryter samverkan med s- regeringen.

Historiskt sett befinner sig förmögenhetsskatten på reträtt både inom och utom Sverige. I flera europeiska nationer (Tyskland, Danmark och Holland) är den helt avskaffad.

Detta vet naturligtvis både Göran Persson och Bosse Ringholm. De tar knappast strid av ideologiska skäl och riskerar regeringsmakten för en i grunden förlorad sak.

Det blir nog mest lite symbolisk socialdemokratisk fördröjningsstrid eller "uppehållande försvar" för förmögenhetsskatten i syfte att tillfredställa vissa väljargrupper och stödpartier på vänsterkanten.

Mer läsning

Annons