Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En seger trots allt

Annons

Strejken var inte så förgäves som många bittra och besvikna Kommunalare nu tycker. Vinsten ligger emellertid inte på det akut ekonomiska planet.

Konflikten har - låt vara aningen handgripligen - fäst samhällets uppmärksamhet på de lågavlönades situation i allmänhet - och lågavlönade kvinnors i synnerhet. Vårdjobben är fortfarande utpräglade kvinnoyrken.

Uppgörelsen fick karaktären av låglönesatsning. Det var en viktig markering och förhoppningsvis även kursangivelse för framtida avtalsrörelser. Kampen för anständiga löner, som går att leva på, kräver en långsiktig strategi.

Hos Kommunals, i förhållande till de vårdanställda, bättre avlönade grupper råder emellertid avsevärd besvikelse. Låglönesatsningar inom ett och samma förbund medför ofrånkomligt att de litet bättre avlönade får procentuellt sämre lönepåslag än de sämst betalda. Redan ryktas att räddningspersonalen överväger att lämna förbundet.

Det här innebär att stridsviljan kanske inte blir lika hög inför framtida lönematcher. Solidariteten har sina gränser och förbundets bättre betalda är antagligen inte lika strejkvilliga framöver som nyss, ifall resultatet skulle bli ännu en satsning på den underbetalda vårdpersonalen. Lös dilemmat den som kan.

På ledarplats föreslog Aftonbladet häromdagen att vårdjobbens ingångslöner måste höjas. Det är antagligen en på sikt ofrånkomlig åtgärd om inte vård och omsorg ska permanentas som kronisk låglönesektor.

Vid ekonomiskt bättre konjunkturer kommer vården inte att klara konkurrensen om arbetskraften med bibehållet usla ingångslöner. Vårdjobben blir tillfälliga "påhugg", som ungdomar och nyanlända invandrare tar i väntan på något bättre. Snabb personalgenomströmning på sjukhus och vårdhem går ut över vårdkvaliteten.

De kommunalanställda är ena parten i konflikten. För den andra - arbetsgivaren, det vill säga landets kommuner och landsting - blir det tufft. Ekonomiskt förblir skattehöjning en så kallad "Döbelnsmedicin", som hjälper för stunden men på sikt försvårar pinan för alla berörda parter. Lågkonjunktur råder och höjda skatter kan bromsa ekonomins hjul ytterligare och försena tillväxten, även om kommuner och landsting naturligtvis temporärt får mer klirr i kassan.

Den samhällsekonomiskt trots allt ganska beskedliga uppgörelsen med Kommunal, torde inte försätta hela lönerörelsen i sken, vilket såväl regering som näringsliv - och andra LO-förbund - befarat. Domedagsprofetian - att kommande lönerörelser genom Kommunals agerande förvandlas till kompensatoriska huggsexor - har fortfarande goda utsikter att hamna i kategorin felslagna profetior.

Slutomdöme: I kampen mot låglöneeländet framstår Kommunals strejk som en viktig etappseger. Låt vara att framgången mer ligger på det propagandistiska än på det ekonomiska planet.

Det är inte det sämsta.

Mer läsning

Annons