Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En positiv nyhet i abortfrågan från andra sidan Atlanten

Annons

En kvinna demonsterar för aborträtt i Santiago i Chile.

Det är givetvis beklämmande att Donald Trump inleder sitt presidentskap med att skriva under en exekutiv order om att stoppa det amerikanska biståndet till utländska organisationer som stödjer rätten till abort. Särskilt med tanke på att amerikanska anti-abortorganisationer strösslar pengar över i stort sett hela världen, och försöker att underblåsa abortmotståndet i väldigt många länder, ja, även här i Sverige. Men allt som sker på andra sidan Atlanten är inte elände. Det händer också positiva saker i abortfrågan. För samtidigt som de konservativa jublar i Nordamerika så gråter abortmotståndarna i Sydamerika.

Chile tog i går ett avgörande steg för att häva totalförbudet mot aborter. Förslaget som senaten ställde sig bakom innebär att Chile kommer att tillåta aborter på tre grunder:

Om det föreligger risk för moderns liv, vid allvarliga fosterkomplikationer samt vid våldtäkt. Utifrån ett svenskt perspektiv kanske det här låter närmast absurt, men för Chile är det ett stort steg framåt att abortreformen ens nådde in på senatens golv. Nu inleds dessutom en ny parlamentarisk runda för att utforma den exakta lagstiftningen så nya strider är att vänta. Abortmotståndet är fortsatt starkt i det djupt katolska landet och mycket står på spel för alla som har kämpat under många långa år för att genomdriva reformen.

Faktum är att Chile är ett av bara sju länder i världen där alla former av aborter är förbjudna – och där kvinnor som genomgår abort riskerar fängelse upp till fem år. Men så har det inte alltid varit, abortförbudet infördes under diktatorn Augusto Pinochets tid vid makten.Totalförbudet i Chile har också lett till att många farliga och illegala aborter genomförs varje år, och att det finns en stor svart marknad för olika former av fosterutdrivande läkemedel och preparat.

Ja, det finns ingen aborträtt att tala om i Chile och resan vad gäller kvinnorättsfrågor är onekligen lång. Men att det nu sker en viss avkriminalisering är glädjande i dessa tider då reaktionära vindar blåser över västvärlden. Det bör vi också uppmärksamma.

Mer läsning

Annons