Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En jämställd familjepolitik

Annons

Traditioner och strukturer är ofta djupt förankrade, så också i arbetslivet. Många arbetsgivare gillar helt enkelt inte att manliga anställda tar ut sin föräldraledighet. Det är något som mammorna förväntas göra. Därför är pappamånader viktig, och därför bör fler pappamånader införas. Folkpartiet har varit de allra starkaste tillskyndarna av att använda föräldraförsäkringen som verktyg för att öka jämställdheten. I dag tar partiet ytterligare ett steg och föreslår en jämställdhetsbonus till familjer som delar föräldraledigheten lika. Det är ett bra förslag, även om det inte är helt okontroversiellt.

Familjepolitiken har flera syften. Främst handlar det förstås om att ge barn en god start i livet. Men också om att öka jämställdheten. För den som inte tycker att det finns några jämställdhetsproblem behöver givetvis inte de aspekterna beaktas, allt krut kan ödslas på att öka familjeanslagen och låta familjerna själva bestämma vem som ska vara hemma med barnen. Men för den som också ser jämställdhetsproblem när kvinnorna tar ut närmare 90 procent av föräldraledigheten, är pappamånader viktiga.

I en ny undersökning som TCO låtit genomföra visar det sig att män i dubbelt så hög utsträckning som kvinnor tror att deras arbetsgivare är negativa till att de anställda tar ut föräldraledighet. Det innebär också att pappor har ett mentalt större steg att ta för att bestämma sig för att vara hemma med sonen eller dottern.

Undersökningen är ett bevis på att arbetet med attityder är minst lika viktigt som lagstiftningen.

Därför är det viktigt att politiken inte kantrar åt det konservativa hållet. Kristdemokraterna är i dag de tydligaste motståndarna till all sorts politisk inblandning i familjen. Partiet vill däremot att det närmast ska regna manna från himlen över barnfamiljerna i form av olika stöd och bidrag. Samtidigt värderar inte vänsterblocket familjernas krav på valfrihet i nämnvärd utsträckning. En politik som utgår från såväl jämställdhetsaspekter som vikten av valfrihet för föräldrar måste förankras i mitten. Därför är centern och folkpartiets offensiv i familjepolitiken positiv och kan förhoppningsvis också få stöd i höstens val. Det skulle ge ett större stöd åt många pappor när de vill ta ut fler pappamånader.

Mer läsning

Annons