Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EMU-opinionen påverkas av splittringen i Irakfrågan

Annons

Kanske beror majoritetens tveksamhet inför EMU-projektet på att de europeiska ländernas splittring inför ett eventuellt Irakkrig bidragit till en bild av unionen som politiskt instabil och oenig.

Det borde ju vara tvärtom. Aldrig har väl det så tydligt manifesterats att alla länder har rätt att uttala sin åsikt och kan vara med och påverka. När några länder vill stödja USA:s linje och andra intar andra ståndpunkter, så sätter man sig ned och förhandlar. Därför är det under den senaste tidens krigsdiskussioner som samarbetet mellan de europeiska länderna verkligen visat sin legitimitet. Tillsammans kan Europa vara en kraft som påverkar och hjälper till att sprida de demokratiska värderingar vi alla tror på.

I längden är det annars ingen som lyssnar på ett litet land som Sverige om vi står utanför och tittar på. Genom att liera oss med dem som delar våra värderingar kan vi däremot vara med och forma den europeiska politiken, och i förlängningen även situationen i resten av världen, såväl i krigstid som i fredstid.

Se bara vad vi redan åstadkommit! Utan EU hade till exempel inte den internationella krigsförbrytardomstolen i Haag fun-

nits och inte heller hade miljöfrågorna klättrat så högt upp på världens dagordning som de gjort i dag.

Ett medlemskap i EMU är ju egentligen inte heller en ekonomisk fråga utan en politisk. Vi här i Sverige behöver precis som våra europeiska grannar de fördelar som den europeiska integrationen ger oss. Och vi är en del av EU vare sig vi vill det eller inte. Att säga ja till eurosamarbetet borde vi inte bara göra för att slippa växla mynt och sedlar på semestern, utan för att manifestera att vi tror på den europeiska tanken och ser det som naturligt för de länder som hör ihop att ha en gemensam valuta.

Förhoppningsvis är därför inte den tveksamhet mot EMU som opinionsundersökningarna visar den sanna bilden av vad svenskarna känner inför valutasamarbetet. I stället kan det vara en markering mot hur skakigt EU tacklar situationen i världen

i dag. Människor vill visa att de inte delar vissa EU-länders åsikter när det gäller Irak.

Om man vänder på det, kan man ju fråga sig hur man ska kunna påverka den EU-politik som de tycker är fel om vi inte är med fullt ut? Att kunna förändra sådant man tycker är fel är också ett skäl för Sverige att vara med i EMU-samarbetet.

Mer läsning

Annons