Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EMU-frågan redan avgjord?

Annons

I förra veckan avslöjade tv-nyheterna att vice riksbankschefen Willy Bergström - för dalfolket mest känd som tidigare chefredaktör för Dala-Demokraten - i en kommande bok skarpt anklagar socialdemokratin för att ha fört medlemmar och väljare bakom ljuset i EMU-frågan. Bergström menar att EMU-medlemskapet avgjordes redan då Sverige skrev under Maastrichtfördraget.

Bergströms utspel bidrar med ytterligare bränsle till ett redan eldfängt debattämne. Upphetsade anklagelser riktas mot Göran Persson - men även ja-sidans övriga partiledare - för att ha mörkat att EMU-medlemskapet är en konsekvens av Maastrichtfördraget.

Den stora missen ska således ha varit att moder Svea - innan Maastrichtfördraget undertecknades - försummade att utverka ett uttryckligt förbehåll för Sverige att få stå utanför EMU, till dess att riksdagen eventuellt annorlunda beslutar. Både Danmark och Storbritannien har sådana förbehåll.

Frågan är emellertid om försummelsen har nämnvärd praktisk betydelse. Riksdagen allena är den enda instansen med makt att slutgiltigt besluta om Sverige ska bli medlem i EMU eller ej, sedan unionen förklarat att landet uppfyller kraven.

Inte ens en hejdundrande ja- eller nej-seger i nästa års folkomröstning är avgörande utan endast "rådgivande". Beslutet är riksdagens.

Om riksdagen inte vill eller vågar besluta om svenskt medlemskap efter en kraftig opinionsuppgång för nej-sidan, kommer EMU naturligtvis inte att försöka tvångsansluta Sverige.

Hur skulle detta för övrigt rent praktiskt gå till utan att unionen samtidigt illa äventyrar sitt anseende som fredsbevarande? De gamla handfasta, sovjetiska metoderna att kvarhålla tredskande unionsmedlemmar har lyckligtvis kommit ur bruk i vår del av världen.

En demokratisk ekonomisk union är knappast intresserad av att påtvinga motvilliga nationer medlemskapet.

Om ett kraftigt uppsving för nej-sidan skulle ge regeringen och övriga ja-partier kalla fötter finns förvisso en liten reservutgång ur dilemmat, så att ja-sidan slipper ett förödmjukande nederlag.

I går påpekade Ulf Bernitz, professor i europeisk integrationsrätt, att man vid behov kan åberopa den svenska riksbankens nuvarande, grundlagsstadgade arbetsordning. EMU-anpassade stadgar för riksbanken kräver grundlagsändring, som i sin tur fordrar dubbla riksdagsbeslut med ordinarie val emellan.

Sålunda kan riksdagens ja-majoritet vinna tid för intensifierat opinionsbildningsarbete.

Mer läsning

Annons