Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Jaenson: Moderatopportunism löser inte kriminaliteten i Tjärna Ängar

Annons

Riksdagsledamoten Ann-Britt Åsebol (M) från Falun vill ha fler vuxna i Tjärna Ängar.

Tjärna Ängar är ett av de 61 så kallade "utsatta områdena" i Sverige (NOA, 2017). Då och då rapporteras om bilbränder, stök i butiker eller skottlossning. Med anledning av det har 20 företrädare för Moderaterna lagt en motion för att möjliggöra militär närvaro i vissa områden, bland annat Södra Rosengård, Tensta, Biskopsgården, och vårt eget Tjärna Ängar.

Mannen som lagt förslaget, Mikael Cederbratt, moderat riksdagsledamot från Västra Götaland skriver på sin blogg: Det är absolut nödvändigt att göra något, för dessa gäng är som cancersvulster i vårt land, och det brådskar. Min absoluta uppfattning är att vi, Sveriges nation, skall förklara krig mot de kriminella gängen. I krig använder man sig av samhällets totala resurser.

Riktigt så hårt har inte Ann-Britt Åsebol, moderat riksdagsledamot från Falun, uttryckt sig. Hon stödjer motionen och menar att det är viktigt att polis och militär arbetar närmare varandra. Det ska finnas "vuxna" i området.

Detta förslag har inte stöd i den moderata partiledningen. Det är bra. Militären har inte samma kompetens att hantera sociala konflikter som poliser. Något som också har varit praxis, är att militär inte ska användas mot civilbefolkningen. (Det var först i mitten av 00-talet som man förbjöd militär att sättas in i samband med civil verksamhet.) Försvarsmakten får däremot tas in vid terrorattentat. Men inte för att patrullera gator i förorter.

Poliskrisen är ett faktum. Även om partier tävlat i löften om vem som kan skaka fram flest poliser kommer inte den akuta krisen lösas i en handvändning; lika lite som fler fritidsgårdar kommer göra tungt kriminella människor till välintegrerade medborgare. För kriminella nätverk i förorterna är knappast en plötslig företeelse. Att politiker har nonchalerat eller blundat för problemen är bidragande till den ökade kriminaliteten i förorterna.

Majoriteten av de boende på Tjärna Ängar är skötsamma medborgare, som får sina bilar uppbrända och sina butiker bestulna av kriminella som tillåts härja fritt. Så ska det självklart inte tillåtas vara i Sverige. Tillsätt fler ordningsvakter med utökade befogenheter. Utöka även polisens befogenheter. Övervakningskameror på särskilda platser är ingen dålig idé.

Men att i enlighet med dessa M-företrädares förslag förklara krig mot förorterna är inte rätt väg att gå. Inte heller att komma med radikala och populistiska förslag först när vindarna blåser åt andra hållet.

Mer läsning

Annons