Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Jaenson: Löften om fler poliser räcker inte för att få ha bilen i fred

Annons

Före detta rikspolischefen Björn Eriksson menar att man borde satsa mer på väktare eftersom  det inte finns tillräckliga polisresurser.

Tjuven - eller tjuvarna - som under onsdagskvällen bröt sig in i bilar i Hedemora (varav en var kommunchefen Annika Strands) kunde inte gjort det vid en mer lämplig - eller kanske olämplig - tidpunkt. Samtidigt som fönsterrutor krossades och läsplattor och datorer stals utanför S:t Paulusgården pågick seminariet Ett säkrare Hedemora innanför församlingshemmets väggar. Deltog gjorde polis, före detta rikspolischefen Björn Eriksson plus en rad ideella säkerhetsorganisationer som arbetar för ett tryggare Hedemora. Det var minst sagt ironiskt.

Sedan förstatligandet av poliskåren 1965 har 14 poliser försvunnit från Hedemora. Kvar fanns nu en kommunpolis, med ansvar för både Avesta och Hedemora. I polisens ställe har civilsamhället klivit fram för att säkra tryggheten.

Till skillnad från medborgargarden, arbetar de ideella krafterna i Hedemora för att vara polisens förlängda arm och för att dela information. Som Eriksson påpekade under seminariet är civilkurage och starka informella nätverk viktigt för att minska brottligheten. Totalt sett växer då det lokala rättssamhället. Goda värderingar som gör att människor inte tillåts bete sig illa mot varandra är minst lika viktigt som en viss mängd poliser.

Men även om civilsamhället fyllt en del av tomrummet efter statsmakten så finns svårigheter. Att upprätthålla lag och ordning är en för statsmakten grundläggande uppgift. Om inte det fungerar så haltar allt annat.

Landets politiker har det senaste året försökt bjuda över varandra när det gäller att lova flest nya poliser. Men dessa kommer inte att komma i närtid och det har heller inget egenvärde att ha så många poliser som möjligt. Det är därför välkommet att den privata säkerhetsbranschen växer snabbt över hela landet. Antalet anställda inom företagen som sysslar med detta är i dag ungefär 25 000 – fler än antalet poliser.

Flera kommuner satsar också på att använda sig av väktarbolag. Det är också bra, men lagstiftningen har inte hängt med i utvecklingen när det gäller väktarnas befogenheter. I dag kan en väktare gripa en person och sätta i privat häkte. Polis måste däremot tillkallas för att agera extremt överkvalificerad taxi till polisens häkte. Thomas Nordström, kommunpolis i Avesta och Hedemora, menade vid seminariet att fler väktare ibland är en bättre och mer framkomlig väg än fler poliser, men att befogenheterna i sådant fall måste justeras.

Samtidigt riskerar de privata säkerhetsbolagen att bli en kommunal plånboksfråga. Rikare kommuner har råd med fler väktare och högre säkerhet. Väktarbolag har dessutom, till skillnad från polisen, möjlighet att välja bort områden som de inte vill arbeta i.

Trygghetsfrågor engagerar och oroar många, inte minst de som växte upp i en tid då det fanns synliga poliser på gatorna. Ändå är vägen framåt inte att backa bandet. I stället handlar det om en kombination av civilsamhälle, polis och privata säkerhetsföretag. Med rätt arbetsfördelning kan polisen fokusera på det man ska: grövre brott.

Givetvis ska man kunna gå på ett seminarium i Hedemora utan att få bilen vandaliserad.

Mer läsning

Annons