Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Jaenson: Kollektiv skuldbeläggning är aldrig rätt väg att gå

Annons

När ett ämne blir tillräckligt stort så vill alla vara med. Och när rundgången blir tillräckligt stark tenderar det att dyka upp en del mindre genomtänkta förslag.

Ett sådant beskrevs på SvD:s debattsida 24/10 där tio kulturarbetare föreslog införandet av en så kallad "sanningskommission". Anledningen är de senaste veckornas #Metoo-kampanj där det framkommit att mängder av kvinnor utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier men att det sällan slutar med fällande dom. Övergreppen som ska avhandlas i kommissionen är de som hamnar i gråzonen.

Sanningskommissionen ska, enligt artikelförfattarna, likt den kommission som skapades efter folkmordet i Rwanda, verka för att offret ska få upprättelse och att gärningsmannen, i utbyte mot erkännande, ska få amnesti.

Någon utarbetat plan för hur kommissionen skulle fungera i praktiken finns inte. Men den grupp män (som förhoppningsvis tagit intryck av #Metoo-kampanjen) som har tafsat, fällt nedsättande kommentarer och som begått övergrepp i "gråzonen" kommer troligtvis aldrig inställa sig. Varför skulle de? De är inte dömda för något. De kanske inte kommer ihåg att de gjort något, eller över huvud taget upplever att de begått ett övergrepp. Som Expressens ledarsida skriver den 25/10: "Ska före detta skolpojkar kallas in för att erkänna sina brott och få amnesti?". I många fall är dessutom förövaren en främmande person.

Artikelförfattarna menar att modellen är användbar eftersom brottet är kollektivt. Man menar att de övergrepp som ett fåtal människor står för kan tillskrivas hela gruppen män. Däri ligger något djupt obehagligt. Det finns mycket få sammanhang där det är accepterat att tala om kollektiv skuld. Majoriteten av män har inte begått övergrepp och har således ingen anledning att känna skuld.

Det är problematiskt att så få personer döms för övergrepp. Uppskattningsvis så lite som 10-20 procent av alla övergrepp anmäls, varav en tiondel leder till fällande domar. Ord står mot ord.

#Metoo-kampanjen har varit viktig i bemärkelsen att den belyser omfattningen av de övergrepp som kvinnor utsätts för. Men det ursäktar inte kollektiv skuldbeläggning och inkvisitionspatruller.

Mer läsning

Annons